U trendu

Počinje Mesec frankofonije

Mesec frankofonije, posvećen francuskom jeziku i kulturi, ove godine počeće 1. marta Danom otvorenih vrata Francuskog instituta u Srbiji (onlajn) od 9.00 do 17 sati, a svi zainteresovani pozvani su da se priključe i saznaju sve o časovima francuskog jezika u toj ustanovi.

Tokom marta ambasade, kulturne i obrazovne ustanove širom Srbije, u čast frankofonije prirediće brojne programe i manifestacije, a posebno će biti obeležen 20. mart, Dan frankofonije, koji zajednički proslavlja 88 zemalja članica Medjunarodne organizacije frankofonije.

Mesec frankofonije 2021. razlikovaće se po tome što će zbog zdravstvene krize mnoge ambasade, kulturne i školske ustanove biti sprečene da organizuju dogadjaje za široku publiku, ali će se organizatori uprkoz ograničenjima, potruditi da istaknu, onlajn ili uživo uz primenu mera zaštite, bogatstvo i potencijal francuskog jezika.

Frankofoniju čini 300 miliona ljudi koji na pet kontinenata govore istim, francuskim jezikom i mart je Mesec frankofonije u celom svetu. U narednih 30 godina broj frankofonih će se najverovatnije utrostručiti, te će francuski tako postati drugi ili treći svetski jezik (osam odsto populacije u 2025. u odnosu na sadašnjih tri odsto).

Medjunarodna organizacija frankofonije, koja je osnovana 1970. godine i okuplja 88 zemalja, posvećena je promociji francuskog jezika i uspostavljanju političke, obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje medju članicama.

Prema izjavi ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića iz novembra prošle godine, Srbija, koja od 2018. ima status pridruženog člana, želi da postane punopravna članica Medjunarodne organizacije frankofonije.

Srbija saradjuje sa Grupom frankofonih ambasadora koja okuplja frankofone ambasade i diplomatske misije u Beogradu (njih 21).

Kompletan program Meseca frankofonije biće dostupan od 1. marta na sajtu Francuskog instituta u Srbiji (http://www.institutfrancais.rs/doc/Francophonie2021-depliant.pdf).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.