U trendu

Cilj nove vlade prosperitet i podizanje standarda

Cilj nove vlade je prosperitet i podizanje životnog standarda svim građanima, izjavio je danas mandatar Aleksandar Vučić, dodajući da će biti povećane plate u javnom sektoru.

„Govorli su mi kada sam prošlog puta govorio narodnim poslanicima da ćemo da imamo dvostruko manje plate  nego što smo imali u prethodnom periodu. Danas imamo veće plate nego što smo ih imali tada, ali pre svega zahvaljujući rastu plata u privatnom sektoru“, rekao je Vučić obrazlažući ekspoze.

U javnom sektoru i policajci i pripadnici odbrane, vojske i u socijalnom i zdravstvenom i obrazovnom sektoru mogu da očekuju dalja povećanja plate, naglasio je Vučić dodajući da to neće biti mala povećanja plate.

On je dodao da će se plate u javnom sektoru i penzije u budućnosti redovno isplaćivati, kao i da je cilj da se kroz povećanje potrošnje podigne rast, a ne samo kroz povećanje izvoza i investicija.

Dodao je da je od 2014. do 2016. otvoreno 124.000 novih radnih mesta, da je više od jedne fabrike mesečno otvarano, da je stabilizovana valuta i ostvarena niska inflacija.

Vučić je naveo i da su ekonomska, regionalna i politčika stabilnost uslov za nove investicije, kako inostrane, tako i domaće, primetivši da nam stabilnost donosi i međunarodni ugled, poštovanje za našu zemlju, jer je sposobna da se sama snalazi, jer je suverena, jer joj se veruje i jer je pouzdan partner svojim prijateljima.

Kako je dodao, prethodna vlada je ostvarila stabilnost, a nova će raditi još vrednije radi prosperiteta i napretka.

Srbija za mir kroz dijalog i partnerstvo

Srbija će ostati čvrsto opredeljena za mir, jačanje saradnje, poverenja i dobrosusedskih odnosa, a postizanje dugotrajnog mira i stabilnosti kroz dijalog i stvaranje partnerskih veza biće politika nove vlade, poručio je danas mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić.

Vučić je u ekspozeu istakao da promene koje su se dogodile u strategijskom okruženju Srbije nameću i potrebu osavremenjavanja ključnih strategijskih dokumenata iz oblasti bezbednosti i odbrane, zbog čega će u narednom srednjoročnom periodu biti izvršena revizija njihovog sadržaja.

Pri tome, uvažavaće se sve specifičnosti geostrategijskog položaja Republike, nacionalni interesi, potrebe i mogućnosti zemlje, rekao je on.

Razvoj sistema odbrane, kako se navodi u ekspozeu, preduslov je zaštite odbrambenih interesa Srbije i uspešnog odgovora na izazove, rizike i pretnje bezbednosti.

Planiranje razvoja i izgradnje ukupnih odbrambenih sposobnosti sistema odbrane zasnovano je na opredeljenju Srbije za vojnom neutralnošću u odnosu na postojeće vojne saveze i primeni koncepta totalne odbrane, koji podrazumeva integralno angažovanje subjekata odbrane i odbrambenih potencijala.

Značajan segment tog koncepta, pored oslonca na vlastite odbrambene potencijale, jeste unapređivanje partnerstva i multilateralne saradnje s drugim državama i međunarodnim organizacijama i institucijama u očuvanju i zaštiti odbrambenih interesa Srbije.

Kako je Vučić objasnio prvenstveno je na umu saradnja u oblasti odbrane s Evropskom unijom, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, ali i zemljama regiona Jugoistočne Evrope i drugim prijateljskim zemljama.

Važan aspekt saradnje jeste i angažovanje u Programu Partnerstvo za mir i učešće u aktivnostima Zajedničke bezbednosne i spoljne politike Evropske unije, rekao je Vučić.

Do kraja 2016. godine Vlada će Narodnoj skupštini predložiti novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane Republike Srbije, u kojem će biti utvrđeni osnovni pravci razvoja do 2025, a posle čega će Vlada usvojiti Srednjoročni plan i program razvoja sistema odbrane za period do 2020. u kome će se detal?nije operacionalizovati stavovi i opredeljenja iz Dugoročnog plana razvoja sistema odbrane Republike Srbije.

Budžet za opremanje Vojske Srbije će imati tendenciju rasta, iz razloga njegovog izrazito razvojnog karaktera i direktnog uticaja kako na rast sposobnosti Vojske Srbije, tako i na rast kapaciteta i izvoznog potencijala odbrambene industrije Srbije.

Modernizacija perspektivnog naoružanja i vojne opreme realizovaće se povećanjem budžeta za razvoj naoružanja i vojne opreme (i do šest puta), navodi se u ekspozeu.

Modernizacija i razvoj sredstava ratne tehnike biće maksimalno usmereni na domaće vojne i civilne naučno-istraživačke institucije i domaću odbrambenu industriju.

On je dodao da će bezbednosne službe koje deluju u okviru Ministarstva odbrane nastaviti da prate dinamične promene u međunarodnom bezbednosnom okruženju, kako bi Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima, bila spremna da pravovremeno i adekvatno reaguje.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji u narednom periodu, Vojska Srbije nastaviće angažovanje na obezbeđenju administrativne linije i na kontroli Kopnene zone bezbednosti.

Sistem odbrane Republike Srbije nastaviće da doprinosi izgradnji i očuvanju mira u svetu učešćem deklarisanih jedinica Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, a sve u skladu s raspoloživim budžetskim i drugim resursima.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, dodao je Vučić, nastaviće da pomažu civilnom stanovništvu i civilnim organima u slučaju vanrednih situacija i drugih oblika ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine.

Rast investicija zavisiće od dinamike pristupanja EU 

Srbija je do sada ostvarila rast BDP-a zahvaljujući većem izvozu i investicijama, a rast investicija u budućnosti zavisi direktno od dinamike pristupanja Evropskoj uniji, rekao je mandatar Aleksandar Vučić.

Zbog toga, dodao je, Srbija nastavlja sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja, koja bi trebalo da zatvori 2020. godine.

Napredak Srbije osnovni je zadatak nove vlade, poručio je, a osnovi cilj je poboljšanje životnog standarda građana.

„Vodićemo intenzivne konsultacije na najvišem niovu Srbije i EU oko kalendara otvaranja i zatvaranja svih 35 pregovaračkih poglavlja i kvartalno pratiti ispunjenost plana i programa, rekao je Vučić.

Očekuje da će Srbija do kraja mandata ove vlade, 2020. zatvoriti poglavlja, a to, primetio je, ne zavisi samo od nas.

„Ali, ako ne postavimo ambiciozno ciljeve ni one manje nećemo da ispunimo“, rekao je Vučić.

On je dodao da je članstvo Srbije u EU jedno od strateških opredeljenja nove vlade koje govori da želi Srbiju da vidi u krugu demokratskih država Starog kontinenta.

Vučić je rekao da je Srbija već spremna za otvaranje poglavlja 5 o javnim nabavkama koje je veoma važno za borbu protiv korupcije, kao i poglavlja 25, 26, 13, 12, 14, 20 i 21, a merila treba da ispunimo za poglavlja 1, 3, 11 i 15.

„Put ka članstvu će biti put izazova, ali izazove nećemo meriti prema onima ko ih postavljaju, već prema efektima za naše građane. Ovo ne radimo zbog idolatrijskog pristupa, već zbog interesa našeg naroda i države. Napredak Srbije nismo i nikada nećemo meriti brojem otvorenih poglavlja, već brojem otvorenih radnih mesta i poboljšanja standarda naših građana“, rekao je Vučić.

O tome kako je Srbija do sada radila dokaz su izveštaji Evropske komisije, naveo je Vučić, dodajući da u tom smislu imamo jednu od najboljih ocena u regionu.

„Ispunili smo sve kriterijume po pitanju ekonomije i MMF-a, i Svetske banke i Evropske komisije. U toj ključnoj oblasti za standard građana nismo imali bukvalno nijednu primedbu“, rekao je Vučih.

Premijer je naveo da je u 2015. u Srbiju stiglo ukupno 2,11 milijardi investicija, a od toga je 72,4 odsto iz EU, odnosno 1,53 milijarde.

„O tome bi svi trebalo da povedu računa“, rekao je on.

Pokrivenost izvoza uvozom u 2015. godini je bila  77,18 odsto, dok je u  avgustu 2012. bila 59,68 odsto, a najviše su investicije  iz EU koje su te proizvode  ponovo izvozile u zemlje EU.

U izvozu glavni spoljnotrgovinski partneri su u 2015. bile su iz EU – Italija  sa 1,946 milijardi evra uz rast 0,7 odsto u odnosu na 2014, zatim Nemačka 1,5 milijardi uz rast od 13 odsto, Rumunija, Hrvatska…

Kod uvoza glavni parnteri su bili Nemačka 2,31 milijardi uz rast od 11 odsto, Italija 1,7 milijardi evra, zatim Mađarska, Poljska…

Najveći suficit u trgovini Srbija beleži sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, a najveći deficit imamo u trgovini sa Kinom zbog uvoza mobilnih telefona i lap topova, kao i Rusijom zbog uvoza nafte i gasa.

Vučić je podsetio da je u ovoj godini Srbija dobila veliku investiciju kineskog Hestila u Železaru Smederevo, a očekuje, kako je rekao veći priliv investicija iz EU.

„Očekujemo još investicija iz EU i Rusije, a mi obezbeđujemo uređenost i unapređenje ambijenta za ulaganje“, rekao je on.

Cilj da sva poglavlja budu otvorena do kraja mandata vlade

Mandatar Aleksandar Vučić poručio je danas da je cilj da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja mandata buduće vlade, 2019. godine.

Vučić je rekao da je članstvo u Evropskoj uniji jedno od strateških opredeljenja Vlade govori o tome da Srbiju želimo da vidimo u klubu demokratskih i najrazvijenijih država sveta.

„Ako je moglo 28 evropskih država pre nas, može i Srbija“, rekao je Vučić i dodao da danas nemamo vremena da analiziramo zašto smo u poslednjem vagonu za članstvo i zašto bolje nismo iskoristili poslednju deceniju ili dve, kada je vozni red bio nešto intenzivniji.

On je istakao da će put ka članstvu u EU biti prepun političkih izazova, ali izazove nećemo meriti prema onome koji ih postavlja, već prema efektima za naše društvo i naše građane.

„Naš odnos prema evropskim integracijama nije počivao na euforiji, već na odgovornosti, istini i realnim mogućnostima napretka Srbije. Napredak Srbije nismo i nikada nećemo meriti brojem otvorenih poglavlja, već brojem otvorenih radnih mesta i poboljšanjem životnog standarda građana“, rekao je Vučić.

On je naveo da će broj otvorenih poglavlja biti merilo da smo dobri u dostizanju najnaprednijih standarda savremenog sveta, što standardi Evropske unije svakako jesu.

Vučić je rekao da je Srbija od 2001. godine dobila podršku EU u bespovratnim sredstvima od tri milijarde evra, a iz IPA fondova za 2007-2013. godine 1,4 milijarde.

Od 2014. godine, dodao je on, Srbiji je na raspolaganju novi instrument podrške EU – IPA II, a iz tog instrumenta biće podruuane reforme u saobraćaju, energetici, životnoj sredini, razvoj konkurentnosti, ljudskih resursa, poljoprivreda i ruralni razvoj, reforma javne uprave, pravda i unutrašnji poslovi.

Spoljna politika treba bolje da pozicionira Srbiju

Vlada Republike Srbije nastaviće da vodi proaktivnu, jasno profilisanu i osmišljenu spoljnu politiku, koja doprinosi boljem pozicioniranju Srbije na regionalnom, evropskom i širem međunarodnom planu, poručio je danas mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić.

Vučić je u ekspozeu istakao da će fokus, kao i u prethodnom periodu, biti na jačanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Srbije.

Kako je objasnio usmerićemo se na intenziviranje bilateralnog dijaloga i saradnju na multilateralnom planu sa zemljama širom sveta, kako bi se ostvarila kontinuirana i efikasna promocija i realizacija spoljnopolitičkih prioriteta i interesa Srbije, pre svega s ciljem ubrzane integracije u EU i očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Jedan od prioriteta vlade biće afirmacija Srbije kao stožera regionalne saradnje, konstruktivnog, snažno posvećenog i aktivno angažovanog na unapređenju odnosa u regionu.

Od posebnog značaja, kako je dodao, biće i šestomesečno predsedavanje Srbije Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), koje je naša zemlja preuzela 1. jula ove godine od Ruske Federacije.

Kako je objasnio, to poseduje izrazit ekonomski potencijal, naročito u oblastima energetike i transporta.

„Ne treba sumnjati da će, bez obzira na brojne izazove i trenutnu nimalo jednostavnu situaciju u regionu, Vlada Srbije nastaviti sa iskrenim naporima kako bi promovisala dobru volju i zdrave odnose sa svim zemljama i vladama u regionu, zasnovane na uzajamnom poštovanju i opredeljenju za zajedničku evropsku budućnost“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, razvoju dobrosusedskih odnosa i saradnje pridaje se posebna pažnja.

Dodao je da se nada da će evropske institucije, države članice EU i ostali međunarodni akteri prepoznati napore na rešavanju preostalih otvorenih pitanja i stvaranju bolje atmosfere u regionalnim okvirima.

„Vlada Srbije će nastaviti da se angažuje na očuvanju prava i interesa srpskog naroda u regionu, u skladu s normama međunarodnog prava. U tom kontekstu, nastaviće da razvija najbliže odnose s Republikom Srpskom, u skladu s Dejtonskim sporazumom“, rekao je Vučić.

On je istakao da je dalji napredak na putu evropskih integracija strateški cilj od prioritetnog značaja za Vladu Srbije i da se put ka članstvu u EU sagledava kao put ka većoj stabilnosti, ekonomskom napretku i učvršćivanju tekovina demokratije.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje takođe će biti u fokusu aktivnosti Vlade Srbije.

„To podrazumeva angažman na sprečavanju novih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i njegovog članstva u međunarodnim organizacijama koje izlaze iz okvira Dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji iz 2012“, rekao je Vučić.

KiM ostaje izazov, srpsko-albanski odnosi ključni za region

Mandatar za sastav vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da pitanje Kosova i Metohije ostaje veliki izazov i u mandatu ove Vlade, koja neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, ali će u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti dijalog sa Prištinom.

„U tom procesu ćemo učestvovati na odgovoran i transparentan način, a svi dogovori će, kao i do sada, biti dostupni javnosti. Vodeći odgovornu politiku, činićemo sve da interesi našeg naroda, kao i naši vitalni državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji budu zaštićeni“, poručio je Vučić u ekspozeju u Narodnoj skupštini, dodajući da će u dijalogu Beograda i Prištine nastaviti da učestvuje i lično, n e krijući se iza tuđih potpisa.

Srbija na Kosovu i Metohiji nastaviće da bude institucionalno prisutna kroz svoj sistem obrazovanja i zdravstva, kroz kulturne institucije, kao i kroz delovanje lokalnih samouprava, poručio je Vučić.

„Srpski narod na Kosovu i Metohiji u predstojećem periodu treba da bude dodatno institucionalno osnažen stvaranjem zajednice srpskih opština, čije uspostavljanje Priština već dugo opstruira, koristeći neprihvatljive izgovore i rugajući se autoritetu Evropske unije odbijanjem da sprovede ono što je pod njenim okriljem dogovoreno, čime u pitanje dovodi čitav proces normalizacije odnosa, primetio je Vučić.

Najavio je da će u narednom periodu ciljevi na Kosovu i Metohiji biti „očuvanje političke stabilnosti kontinuiranim praćenjem političkih procesa i sprovođenjem utvrđene državne politike, te obavljanje poslova u oblastima: podrške lokalnim samoupravama, privrede, ekonomskog razvoja i infrastrukturnih projekata, povratka i opstanka, pravosuđa, ljudskih prava i imovinsko-pravnih pitanja, međunarodne saradnje i saradnje s međunarodnim misijama na teritoriji Pokrajine, kulture, zaštite kulturne baštine i pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi, podrške javnim službama i socijalne pomoći“.

Zaštita imovine Srbije na Kosovu i Metohiji, imovine naših privrednih subjekata i Srpske pravoslavne crkve biće i dalje u vrhu prioriteta Vlade Srbije.

„Borićemo se da zadržimo kontrolu nad Trepčom, hidrosistemom Gazivode, infrastrukturom na Brezovici, kao i protiv svih drugih pokušaja nezakonite privatizacije i prisvajanja od strane privremenih institucija samouprave u Prištini“, naglasio je Vučić.

Podsetio je da je u mandatu prošle vlade pokrenuto ili privedeno kraju nekoliko kapitalnih infrastrukturnih projekata, koji će biti završeni u mandatu nove vlade, a čime će se dati i podsticaj razvoju turizma, sa željom da što veći broj građana Srbije i Srba iz regiona poseti Kosovo i Metohiju i tako neposredno učvrsti veze s našim nacionalnim izvorištem.

Kad je rec o povratku raseljeni, koji je u proteklih deceniju i po bio na nivou statističke greške, vlada je pripremila novi koncept socijalno i ekonomski održivih povratničkih naselja, a prvo od njih, „Sunčana dolina“, biće veoma brzo izgrađeno u opštini Zvečan.

Raseljeni s KiM dobiće prvi put od završetka ratnih sukoba realnu šansu da se masovno vrate, poručio je Vučić dodajući da će svakoj povratničkoj porodici biti garantovano jedno radno mesto, a biće im olakšan i pristup obrazovnim, verskim i kulturnim sadržajima.

Najavio je da će se nastaviti sa izgradnjom stambenih objekata, posetivši da je u mandatu prošle Vlade je izgrađeno 10 zgrada sa 120 stambenih jedinica, sa ciljem da pojedinačno zbrinjava povratnike i socijalno ugrožene porodice.

Vlada će, kako je istakao, nastaviti da na Kosovu i Metohiji sarađuje s predstavnicima međunarodne zajednice u Pokrajini – Unmikom, Euleksom i Kforom, pre svega na zaštiti prava i stvaranju sigurnog okruženja za srpski narod u Pokrajini.

„Pred nama je važan period osnaživanja srpskog nacionalnog identiteta i jedinstva našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Svesna činjenice da nas nerešavanje otvorenih pitanja dovodi u sve težu situaciju, a naš narod na Kosovu i Metohiji na ivicu opstanka, prethodna Vlada je u rešavanje nasleđenih problema krenula na odgovoran način, bez samosažaljevanja, snažeći istovremeno i svoj međunarodni kredibilitet“, uveren je on.

Vlada Srbije će nastaviti da sprovodi politiku dijaloga i mirnog rešavanja konflikata i nesuglasica, odgovornim pristupom normalizaciji odnosa i punim sprovođenjem usaglašenih dogovora u Briselu, uz istovremeno institucionalno, demografsko, obrazovno, kulturno i ekonomsko snaženje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, naglasio je Vučić.

Pitanje Kosova i Metohije je, prema njegovim rečima, mnogo više od teritorijalnog i identitetskog pitanja, i ono je tačka na kojoj će se u predstojećem periodu dugoročno definisati srpsko-albanski odnosi, od kojih zavisi stabilnost i ekonomska perspektiva čitavog regiona.

Vlada Srbije će, bez obzira na čest nedostatak konstruktivnosti i entuzijazma s druge strane, nastaviti da na konstruktivan način radi na poboljšanju tih odnosa, snaženju poverenja i učvršćivanju evropskih vrednosti i perspektiva oba naroda, istakao je on.

Vučić je naglasio a u tom smislu, s punim pravom insistiramo na rešavanju pitanja vizne liberalizacije za državljane Srbije na Kosovu i Metohiji.

„Ne želimo da situacija na Kosovu i Metohiji i neuređeni srpsko-albanski odnosi budu latentna pretnja stabilnosti i napretku Srbije, i zato ćemo predano raditi na mirnom rešavanju nesuglasica, svesni da je pred nama dugotrajan proces, u kojem, da stvar bude teža, često nemamo sagovornika koji s nama deli viziju ekonomski prosperitetnog i politički naprednog regiona“, objasnio je on.

Ovakav pristup, kako je istakao, proističe iz naše snage i odgovornosti, ali neka niko ne pomišlja da se miroljubivost s kojom nastupamo sme iskušavati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.