najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Počinje rekonstrukcija Narodnog muzeja

U narednih nekoliko dana se očekuje i formalni početak radova na rekonstrukciji Narodnog muzeja, izjavila je danas operativni direktor tog muzeja Gordana Grabež.

Grabež je za RTS rekla da su ispred muzeja već postavljene ograde, da se izvođač sprema da krene u radove, a da će od momenta kada oni počnu početi da teče rok od 542 dana za njihov završetak.

Muzej je, prema njenim rečima, spreman za početak radova, kulturna dobra su premeštena u deo objekta koji u prvoj fazi neće biti obuhvaćen radovima.

Ona veruje da će rokovi biti poštovani, te da će stalna postavka u tom muzeju biti otvorena po njihovom završetku.

Narodni muzej u Beogradu i građevinsko preduzeće „Koto“ potpisali su 6. maja ugovor o izvođenju radova na restauraciji, sanaciji i adaptaciji najvažnijeg muzeja u Srbiji.

Time se 13 godina od zatvaranja stalne postavke i pola veka od poslednje rekonstrukcije otklanja svaka vrsta neizvesnosti i otvara novo poglavlje u istoriji najstarije muzejske ustanove u Srbiji, saopšteno je tom prilikom iz Ministarstva kulture.

Ukupna vrednost ugovora je 824 miliona dinara (bez pdv-a), a celokupna suma je obezbeđena iz budžeta Srbije.

Narodni muzej je osnovan 1844. godine ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića.

Sadašnja zgrada u kojoj se Muzej nalazi izgrađena je 1903. godine za potrebe smeštaja Uprave fondova.

Muzej poseduje zbirku od preko 400.000 najvrednijih umetničkih, istorijskih i arheoloških eksponata.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Balkan

    Izgleda da sam ja prespavao neko vreme. Čitam pa ponovo čitam i nisam siguran da li sam se probudio ili nisam. Ja sam mislio da je rekonstrukcija muzeja odavno počela, pa je tu bio i neki sat koji je otkucavao vreme, pa su neke skele koje su stajale tu godinama sklonenjene jer je rekonstrukcija tog dela muzeja završena. Uh sada sam se setio ja sam ono prethodno sve sanjao ovo je stvarni početak. Ama dokle bre brate praznih priča i trošenja novca. Da li je ovo neki novi izvođač? Šta je sa onim starim?

  2. Dragana

    A za šta je tekao predhodni rok? Neki dani su odbrojavani već, od nekih 400 dana.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike