U trendu

Počinje školska godina: Skraćeni časovi i novi predmeti

U ovoj školskoj godini najviše novina očekuje učenike petog razreda – obavezni časovi informatike, fizičko sa elementima zdravstvenog obrazovanja i preduzetništvo o kome će učiti na časovima tehničkog i tehnologije. Novost su i elektronski dnevnici, koje će se već od danas primenjivati oko 70 škola, a do polugodišta će ih uvesti 200 škola obuhvaćenih projektom e-prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je juče da su škole spremne za nastavu informatike, da je obezbeđen internet, kao i kompjuteri za najveći broj škola. U proceduri je nabavka još 4.700 računara, 2.000 neispravnih je popravljeno, a postoji još oko 800.000 evra raspoloživih za dodatnu nabavku opreme. Angažovano je 40 servisera širom Srbije, a svaki će održavati školske računarske mreže na nivou svoje školske uprave.

– Informatika i računarstvo naučiće osnovce da počnu da razmišljaju analitički – rekla je premijerka Ana Brnabić, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, povodom uvođenja obavezne informatike u nastavu. – Za mene je najvažniji taj analitički način razmišljanja koji će njima sutra pomoći da se formiraju kao osobe koje će moći da obezbede dugoročan, održiv i dinamičan razvoj. To mi je važnije od toga da li krećemo da učimo programiranje i kodiranje.

Ona je naglasila da je uvođenje informatike kao obaveznog predmeta korak ka uvođenu digitalizacije u obrazovni sistem.

Učenici će informatičko znanje da stiču kroz tri teme: informaciono-komunikacione tehnologije, digitalnu pismenost i računarstvo. Prema novom programu, učiće 69.400 petaka, a prema njemu će raditi oko 2.700 nastavnika u svih 1.219 osnovnih škola u Srbiji. Ukupno 60 nastavnika prošlo je obuku na republičkom nivou, a oni će dalje držati obuke svojim kolegama u školskim upravama.

Šarčević je rekao da je ova godina zapravo pripremna za velike promene, koje će se dogoditi u školskoj 2018/2019. godini. To će biti moguće usvajanjem osam novih ili izmenjenih prosvetnih zakona, a svi su već u proceduri.

– Menadžerski pristup daje rezultate. Timovi, koji nisu samo u Ministarstvu prosvete već u celoj vladi, sarađuju odlično. Po prirodi posla svi smo morali da povučemo više. Svi segmenti obrazovanja i nauke su podignuti na viši nivo – kaže Šarčević, a prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar