U trendu

Podela tableta i računara počela i u Grockoj

BEOGRAD – Besplatne tablete za učenike trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda i laptopove za njihove učitelje i nastavnike danas je dobila i Osnovna škola „Nikola Tesla“ u gročanskom naselju Leštane.

„Danas je počela podela besplatnih tableta na teritoriji opštine Grocka, naveo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i najavio da će tokom ove nedelje tableti biti podeljeni i na teritorijama opština Palilula, Voždovac i Novi Beograd, dok će u ponedeljak biti podeljeni u Mladenovcu, Lazarevcu i Obrenovcu čime će biti završena podela tableta na teritoriji Beograda.

Vesić je podsetio da će 67.592 devojčice i dečaka dobiti besplatne tablete, kao i kartice sa besplatnim internetom i pristup digitalnim udžbenicima.

Takođe, podsetio je da je u toku i podela latpotova i da će biti podeljeno skoro 7.000 laptop računara za učitelje i nastavnike koji drže nastavu u trećem, četvrtom, petom i šestom razredu.

„Oni takođe dobijaju pristup digitalnim udžbenicima što znači da smo skoro 68.000 dece i skoro 7.000 učitelja i nastavnika na teritoriji Beograda opremili da mogu da sprovode digitalnu nastavu“, rekao je Vesić.

Zamolio je direktore škola da obave razgovore sa nastavnicima kako bi počeli da koriste digitalne udžbenike.

„Imamo informaciju da se u mnogim školama već koriste, ali ima i nastavnika koji još uvek nešto čekaju tako da je moja molba da sada, kada sva deca imaju tablete bez obzira kakvo je materijalno stanje njihovih roditelja i kada svako dete ima besplatni internet bez obzira da li kući imaju internet, da zaista koristimo digitalne udžbenike jer je to budućnost. Zato je Grad Beograd i uložio novac u decu i njihovo obrazovanje“, rekao je Vesić.

Podsetio je da, istovremeno, 34.000 roditelja đaka prvog i drugog razreda osnovnih škola na teritoriji Beograda ima pravo da ostvari subvenciju za kupovinu udžbenika i da je konkurs otvoren do 30. septembra.

Naveo je da će u školi „Nikola Tesla“ u Leštanima biti podeljen 1.161 tablet uređaj, dok će 587 učenika prvog i drugog razreda ostvariti pravo na refundaciju sredstava za kupovinu četiri udžbenika.

„Srećan sam i ponosan što smo uspeli da obezbedimo da naša deca imaju nešto što nemaju deca velikih evropskih gradova i što se obrazuju najmodernijim sredstvima“, istakao je Vesić.

On je povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, prvacima škole „Nikola Tesla“ podelio 30 zastave Srbije.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić zahvalio je Gradu Beogradu na tome što je obezbedio sredstva za nabavku tableta i laptopova za đake i nastavnike.

„Ističemo da su sva deca ista na celoj teritoriji glavnog grada i zadovoljni smo što Grad pođednako vodi računa o gradskim i prigradskim opštinama“, rekao je Pantelić i dodao da u Grockoj ima sedam osnovnih škola sa 6.600 đaka.

Direktor škole „Nikola Tesla“ u Leštanima Dragoljub Gačić zahvalio je Gradu Beogradu na, kako je rekao, sjajnim i vrlo vrednim poklonima – tabletima i laptopovima.

„Ovim je krunisan proces digitalizacije koji je zastupljen u našim školama već nekoliko godina. Nastavnici prolaze digitalnu obuku, škole su opremljene od brzog interneta do sve tehnike, a sada će i učenici i nastavnici dobiti uređaje koje će moći da koriste u nastavi“, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.