U trendu

Podeljeni tableti deci iz Zvečanske

BEOGRAD – Tablet računari podeljeni su danas deci iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine pri Zvečanskoj, koja pohađaju treći, četvrti, peti i šesti razred osnovnih škola.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević uručili su deci ukupno 40 tablet računara.

Vesić je istakao da će svako dete uz tablet računare dobiti besplatan internet i kodove za digitalne udžbenike bez obzira da li živi u porodici ili boravi u prihvalištu.

„O njima ima ko da brine i oni su dobili isto što i svako drugo dete u Beogradu, zbog čega sam posebno srećan“, rekao je Vesić nakon dodele tableta.

Dodao je da je postigao dogovor sa sekretarkom za socijalnu zaštitu i direktorom Centra da Grad dodatno obezbedi tablet računare i za vaspitačice koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju.

Vesić je podsetio da je u toku podela 67.592 tablet računara koje dobijaju učenici trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda osnovnih škola u Beogradu, a da njihovi roditelji potpisuju revers i posle tri godine postaju vlasnici tablet računara.

Istakao je da se podela tablet računara završava početkom sledeće nedelje, kada će, kako kaže, biti uručeni učenicima od trećeg do šestog razreda u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu.

Vesić je najavio da će nakon podele tableta organizovati sastanak sa direktorima osnovnih škola, kako bi proverio koliko se tableti koriste u nastavi i kakvi su utisci dece.

„Mi ćemo kao Grad biti uporni da se nastava digitalizuje, ima nastavnika i učenika koji to već rade, a ima i onih koji bi nekako izbegli korišćenje tableta, jer misle da bi deca trebalo samo kod kuće da ih koriste“, rekao je Vesić.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da se podelom tablet računara deci iz Centra šalje poruka da su sva deca jednaka i da moraju da imaju jednake šanse i kada je reč o obrazovanju.

„Zbog epidemiološke situacije, deca koja se nalaze u jednoj vrsti kolektivnog smeštaja dodatno su ugrožena, zato je korišćenje tableta za njih veoma važno jer se time omogućava da se prave manje grupe ukoliko dođe do onlajn nastave“, rekla je Stanisavljević.

Ona je istakla da je posebno raduje jer u ustanovama u sistemu socijalne zaštite nema zaraženih korisnika ni zaposlenih.

„Na snazi ostaju sve epidemiološke mere“, rekla je ona.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić istakao je da je veoma značajno što će deca iz Centra u nastavi koristiti tablet računare.

„Deca i štićenici ove ustanove idu u redovne šskole u Beogradu, ni po čemu se ne razlikuju od svojih vršnjaka i ovaj znak pažnje doprinosi tome da se i dalje tako osećaju“, rekao je Milačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.