U trendu

Pokrenut vaspitno-disciplinski postupak zbog nasilja u školi u Arandjelovcu

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv svih aktera nasilja u Tehničko školi u Arandjelovcu i najavilo da će u školu biti hitno upućena republička prosvetna inspekcija.

„Nasilje koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Arandjelovcu o kome smo danas dobili informaciju, duboko nas je pogodilo i šokiralo. Apsolutno osudjujemo ovakvo ponašanje i iskazujemo zabrinutost. Smatramo da je nedopustivo da se konflikti rešavaju bilo kakvim nasilnim ponašanjem“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su naveli, odmah po saznanju o nasilju stručni saradnici obavestili su odeljenskog starešinu, roditelje nasilna i direktora, koji je obavestio Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Uzete su izjave od učesnika u prisustvu roditelja, posle čega je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv svih aktera nasilja.

Ministarstvo obrazovanja je saopštilo da su o incidentu obavešteni  MUP i Centar za socijalni rad, koji su u okviru svojih nadležnosti započeli dalju proceduru.

„Ministarstvo je angažovalo sve svoje stručne kapacitete, u reagovanje je uključena školska uprava Kragujevac,  a  u školu će biti hitno upućena i republička prosvetna inspekcija radi  utvrdjivanja stanja i činjenica i predlaganja mera i aktivnosti koje treba preduzeti“, navodi se u saopštenju.

Na adresu portala SrbijaDanas.com, u okviru projekta „Drug nije meta“ stigao je uznemirujući video snimak nasilja nad devojčicom, koji se brzo proširo društvenim mrežama.

Na snimku se vidi grupa učenika, medju kojima se ističe jedna devojčica, koji udaraju drugu učenicu koja sedi na stolici.

U pozadini se čuju smeh i galama, a u jednom trenutku od nasilnice se čulo: „Jel ti jasno, bre?!“. Šamari su se nastavili, a kada je napadnuta devojčica pokušala da se zaštiti rukama, naredjeno joj je da „spusti ruke dole“.

Nasilje u Tehničkoj školi u Arandjelovcu osudio je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je ocenio da su strašne scene koje se mogu videti na snimku i poručio da je nedopustivo bilo kakvo nasilje, a posebno vršnjačko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar