U trendu

Pokret Tvrdjava apeluje na nadležne da ne nasipaju puteve u Smederevu otpadnom šljakom iz …

Udruženje gradjana „Pokret Tvrdjava“ saopštilo je danas da je „uvidom u projektnu dokumentaciju planirane rekonstrukcije puteva na području Smedereva, otkrilo da se planira nasipanje puteva visokopećnom otpadnom šljakom iz smederevske železare, u debljini od 15 centimetra“.

„Pokret Tvrdjava“ upozorava „da postoji osnovana sumnja, da otpadna šljaka (troska) iz smederevske železare nije adekvatno tretirana i da potencijalno u sebi sadrži niz teških metala koji mogu biti izuzetno opasni po zdravlje čoveka ukoliko prodru u zemljište i vodu, ili se udahnu kroz vazduh“.

„Podsećamo da iako se šljaka zaista može koristiti u gradjevinskoj industriji kada se adekvatno tretira i obradi u posebnim postrojenjima, mi ovde govorimo o istorijski deponovanoj šljaci koja nije adekvatno odložena i tretirana. Osnovano se sumnja da ta šljaka u sebi sadrži niz hemijskih supstanci iz procesa proizvodnje koje mogu biti opasne“, navodi se u saopštenju.
Udruženje gradjana je najavilo da će „uz finansijsku pomoć zabrinutih sugradjana uraditi analizu šljake u akreditovanoj labaratoriji“, i apelovalo je na nadležne da ne započinju sa nasipanjem potencijalno opasnog otpada koji može ugroziti zdravlje ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.