Politički predstavnici Srba o viznoj liberalizaciji EU za Kosovo

Preporuku Evropske komisije za ukidanje viza za putovanja gradjana Kosova u Šengensku zonu politički predstavnici Srba u institucijama u Prištini ocenili su danas kao korak napred, ali su ukazali i na to da kosovski Srbi mogu biti diskriminisani zbog vrste pasoša koje imaju.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović ukazao je da tom preporukom nije definisano kako će putovati oni koji imaju pasoše Srbije, koje je izdala Koordinaciona uprava MUP-a Srbije, i dodao da će to biti jedna od tema razgovora sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini koja je danas u Prištini.

„Bitno je da dobijemo odgovor na to pitanje. Ne vidim razlog da (i ti pasoši) ne budu priznati jer to je isti geografski prostor“, rekao je Stojanović za televiziju Most iz Zvečana.

Rekao je i da je to što se preporuka Evropske komisije odnosi na Kosovo „valjda glavna odrednica na osnovu koje se odlučuje da li će stanovništvo s tog prostora dobiti pravo da se kreće slobodno, bez viza“.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić smatra da se Srbi koji živi na Kosovu i imaju pasoše Koordinacione uprave, „s pravom pitaju šta će biti s njima“.

„Pitaju se da li će i dalje nailaziti na administrativne prepreke na graničnim prelazima prema EU i da li će imaocima pasoša Koordinacione uprave biti potrebne vize koje se izdaju u Prištini ili Beogradu“, rekao je Simić.

On je dodao da je „za Srbe na KiM i dalje validan pasoš izdat od strane MUP-a Srbije na kojem piše Koordinaciona uprava“.

Preporuku EU o ukidanju viza albanski političari smatraju odlukom od istorijskog značaja, ali za kosovsko stanovništo to, po mišljenju analitičara, nije životno pitanje.

„Jesu nam dali vize, ali ne i karte. Većina stanovništva nema novca da plati karte, tako da je verovatno da neće brzo ni krenuti na putovanja u tom pravcu“, smatra analitičar Fadilj Ljepaja.

On ističe i da je „u svakom slučaju to (vizna liberalizacija) trebalo dosta ranije da se desi, a ne da Kosovo bude u nekoj vrsti karantina“.

Odluku EU o Kosovu je prenela visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini koja je u Prištini izjavila da vizna liberalizacija nije ni u kakvoj vezi sa sprovodjenjem Briselskog dogovora i dijalogom Beograda i Prištine koji je „za EU važan i koji se nastavlja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.