U trendu

Srbija krajem septembra u CERN-u

BEOGRAD – Uskoro će biti završena procedura za punopravno članstvo naše zemlje u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, saznaje „Politika“.
Krajem septembra Srbija bi mogla da postane punopravan član Evropske organizacije za nuklearna istraživanja ili skraćeno CERN.

To je svakako, kako navodi list, dobra vest, a i povod da premijerka Ana Brnabić početkom nedelje poseti ovu naučnu instituciju, budući da ona okuplja gotovo sve države na planeti i predstavlja lidera u nauci, u razvoju vrhunskih tehnologija i računarstvu.

Profesor Petar Adžić, predsednik naše Komisije za saradnju s CERN-om i predstavnik Srbije u Savetu CERN-a, podseća da postoje dva važna razloga za ovu posetu: privođenje kraju procedure za punopravno članstvo i potpisivanje ugovora o obrazovanju i treningu nastavnika fizike srednjih i osnovnih škola u CERN-u.

„Poseta visoke delegacije Srbije CERN-u je verovatno jedna od najviših do sada, jer mi nije poznato da je ijedna zvanična delegacija države članice u svom sastavu istovremeno imala premijera, resornog ministra i dva državna sekretara“, kaže profesor Adžić.

Adžić dodaje da će Srbija biti prva od bivših republika nekadašnje SFRJ koja postaje punopravni član CERN-a.

„Za četiri godine verovatno će se pridružiti Slovenija, dok Hrvatska upravo ove godine priprema članstvo. Srbija će biti jedna od retkih članica CERN-a koja nije istovremeno i član EU, a jedina ako se izuzmu Švajcarska, Norveška i Izrael. Inače budžet CERN-a dominantno obezbeđuju države EU, a nekada je to bilo čak i 85 odsto“, kaže sagovornik „Politike“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.