U trendu

Poljska će od Nemačke tražiti odštetu od 770 milijardi evra

Kad je brujanje nemačkih bombardera u zoru 1. septembra 1939. probudilo 11-godišnju Zofiju Burhacinsku, mislila je da čuje krave. Ni njena majka nije očekivala da upravo počinje rat, verovala je da je reč o ranije planiranim vežbama.

Vijelun je bio prvi grad bombardovan u Drugom svetskom ratu. Tada se nalazio samo 21 kilometar od nemačke granice, nije imao vojsku, protivvazdušnu odbranu ni industriju. Poginulo je nekoliko stotina građana.

Burhacinska se u grad vratila 1945. i više ga nije prepoznala.

Danas 91-godišnja Burchacinska jedna je od mnogih Poljakinja koje veruju da Nemačka mora da im isplati ratnu odštetu.

Prema anketi novina „Rzeczpospolita“ sprovedenoj u maju, skoro polovina Poljaka podržava ideju da se od Nemačke zatraže reparacije. Skoro četvrtina njih tome se protivi.

– Rat koji su započeli Nemci jako je osiromašio zemlju – kazala je Burhacinska.

Pitanje ratne odštete ponovno je pokrenuto 2015. kada vlast preuzima stranka Pravo i pravda (PiS). Parlamentarni odbor koji predvodi njen zastupnik Arkadijuš Mularčik trenutno procenjuje koliku je štetu Poljska pretrpela u ratu.

Neslužbena brojka, koja se temelji na posleratnom izveštaju prilagođenom inflaciji, trošak procenjuje na više od 880 milijardi dolara.

Čak i ako se od te brojke oduzme gotovo milijarda evra koju je Nemačka već isplatila, ova golema brojka dvostruko je veća od nemačkog godišnjeg BDP-a.

Poljska je tokom rata pretrpela strahovite ljudske žrtve i materijalne gubitke. Poginulo je otprilike šest miliona poljskih građana i uništen je veliki broj gradova i sela.

Međutim, Nemačka insistira da im ne duguje ništa. I to zbog dogovora koji su Poljska i SSSR potpisale 1953. godine u kom se odriču bilo kakvih budućih reparacija.

Varšava, ipak, ostaje pri stavu da je komunističku vladu Moskva naterala da taj sporazum potpiše.

Nemačka je do 2018. godine isplatila 7o milijardi ratne odštete zemljama koje su bile razorene zbog Nacista. Nedavno je Grčka ponovo pokrenula pitanje ratne odšetete i u oktobru najavila da će zahtevati 220 milijardi zbog štete koju je ta zemlja pretpela u Drugom svetskom ratu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.