U trendu

Položaj Romkinja u Srbiji se popravlja, ali ima još posla

Položaj Romkinja u Srbiji se popravlja i stereotipi se razbijaju, ali u tom procesu predstoji još mnogo posla za institucije i nevladine organizacije, zaključili su učesnici konferencije „Romkinje u Srbiji  –  dostignuća, izazovi i perspektive“ održanoj u Beogradu.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio je ocenio da Srbija ulaže velike napore u unapredjenje položaja Romkinja, ali da ima još mnogo posla.

„OEBS je tu da kao partner pomogne“, kazao je Oricio na skupu u palati „Srbija“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je rekla da o položaju Roma i Romkinja najbolje govori podatak da se svaka druga pritužba koja ovoj instituciji stigne u vezi sa položajem nacionalnih manjina tiče upravo njih.

„Potrebno je veće učešće Roma i Romkinja u kreiranju i donošenju odluka jer sami pripadnici nacionalne manjine najbolje znaju koje su mere potrebne za poboljšanje njihovog položaja“, smatra poverenica.

Ona je dodala da je potrebno isticati pozitivne primere i na taj način podsticati i ohrabrivati i navela da je upravo od Romkinja koje su arhitektkinje, pravnice ili lekarke čula dobre, motivišuće predloge.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović istakao je da su Romkinje diskriminisane i u sopstvenoj zajednici zbog patrijahalnog modela. Ipak, kako tvrdi i tu se situacija popravlja i stereotipi se razbijaju.

„Raste uticaj organizacija i romskih aktivistkinja“, naveo je Mihajlović i dodao da je sada sve manje Romkinja koje se udaju pre 18 godine, a sve više onih koje nastavljaju školovanje.

Medju onima koji koriste afirmativne mere države za upis u srednje škole ili na fakultete, sada je oko polovina Romkinja.

Direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je ukazala na važnost lokalnih akcionih planova i strategija za unapredjenje položaja Roma, kao i efikasnijeg sastavljanja budžeta za tu oblast.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.