Položeni venci na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda

BEOGRAD – Povodom Dana pobede nad fašizmom danas su položeni venci na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda.

Vence su položili ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurun, predsednik Odbora za međunarodne poslove Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov…
Ministar Popović je novinarima, nakon polaganja venaca, rekao da su sloboda i nezavisna otadžbina ideali prošlosti na kojima su zasnovane naša sadašnjost i budućnost.

„Herojstvo naših predaka večno nadahnjuje i pokreće svaku novu generaciju. Deveti maj je dan kada su Srbija i Rusija zajedno pobedile nacizam, najvecu neman 20. veka“, rekao je Popović i dodao da sa ponosom možemo da se sećamo naših predaka koji su junački dali svoje živote da bismo mi danas živeli mirno i bezbedno.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da je država ove godine stala iza manifestacije.

„Želimo da svake godine organizacija bude pod pokroviteljstvom države. Ove godine održava se u dvanaest gradova u Srbiji i verujem da će ih sledeće godine biti još više“, rekao je on i dodao da veruje da naši mladi neće zaboraviti sve one koji su dali svoj život za našu zemlju.

Vesić je rekao da Beograd danas sa ponosom slavi Dan pobede nad fašizmom i dan kada je „slobodoljubivo čovečanstvo odnelo pobedu nad najvećim zlom“.

Podsetio je da su Srbija i Rusija dale najveće žrtve u borbi protiv fašizma, proporcionalno broju stanovništva.

Vesić je najavio da će Grad Beograd sledeće godine uputiti zvaničan predlog Ministarstvu prosvete da svakog 9. maja prvi čas u školama počne sećanjem na borbu protiv fašizma.

„Marš ‘Besmrtnog puka’, kao i svi datumi koji se obeležavaju u znak sećanja na pobede u Drugom svetskom ratu, važni su kako bismo se odupreli pokušajima revizije istorije“, rekao je Vesić.

Dodao je da su poslednjih decenija u svetu sve aktivniji oni koji misle da mogu da promene istoriju i koji tvrde da su žrtve agresori, a agresori žrtve.

„Samo ako se sećamo svih užasa fašizma i onih koji su pali u borbi protiv fašizma sprečićemo svaki pokušaj revizije fašizma“, naglasio je Vesić.

Nakon polaganja venaca održan je svečani marš „Besmrtnog puka“ koji se kretao Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda ispred koje je održan svečani koncert na kome su nastupili ruski i srpski umetnici i ansambli.

Ovo je, inače, četvrti put da je u Beogradu održan svečani marš „Besmrtnog puka“.

Pokret „Besmrtni puk“ nastao je u Rusiji 2011. godine, kada je ulicama Tomska marširalo 5.000 ljudi noseći slike predaka stradalih u Velikom otadžbinskom ratu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.