U trendu

Pomoć za parove sa sekundarnim sterilitetom

BEOGRAD 9. juna (Tanjug) – Na sednici Skupštine grada Beograda danas je usvojena odluka koja se odnosi na vantelesnu oplodnju, kako bi se parovma koji su prvo dete dobili prirodnim putem, a kod kojih je nakon toga nastao sekundarni sterilitet, pomoglo da dobiju potomstvo.
U pitanju je Odluka o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na finansiranje troškova postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja za parove sa jednim detetom.
Kako je obrazložila gradska sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, najvažniji uslov je da je jednom od roditelja nastupio sekundarni sterilitet.
Osim toga, dodala je da je uslov da će žena u ovoj godini napuniti najviše 42 godine i da je reč o državljanima Srbije kojii imaju prebivalište na teritoriji Beograda najmanje godinu dana pre dana podnošenja prijave.
“Ovom odlukom daje se doprinos zaustavljanju, usporavanju nepovoljnih demografskih podsticaja i borbi protiv neplodnosti i steriliteta”, istakla je
Dražić.
Na sednici je usvojen i Izveštaj o radu Saveta za zdravlje Grada Beograda za 2020, kao i Izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda za 2020. godinu.

Sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš rekao je da je Gradski štab za vanredne situacije tokom 2020. godine održao 102 sednice.
To je, istakao je, apsolutni rekord u dosadašnjem radu.

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili i Odluku o usvajanju Predloga projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju stanice komprimovanog prirodnog gasa u Beogradu i snabdevanje i distribuciju komprimovanog prirodnog gasa.
Usvojene su i izmene i dopune Odluke o oglašavanju na teritoriji Beograda, Zaključak o usvajanju izveštaja o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada za 2020. godinu, kao i Odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora javnog preduzeća “Putevi Beograda”, čiji je osnivač Grad Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.