U trendu

Pomoć za porodice dece nastradale u nesreći na Čukarici

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je danas rešavanje pitanja adekvatnog privremenog smeštaja za porodice dece nastradale u nedavnoj nesreći u neformalnom romskom naselju na Čukarici, kada je povređeno sedmoro dece, od kojih je jedno preminulo.

Gradonačelnik je tim povodom juče održao još jedan sastanak s predstavnicima građanskog pokreta „Opre Roma“ koji se bavi pitanjima s kojima se suočava romska zajednica u Srbiji i sekretarima resorno-nadležnih gradskih sekretarijata, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

„Nakon nesreće koja se dogodila u martu na Čukarici, tačnije u neformalnom romskom naselju gde je povređeno sedmoro dece, od kojih je jedno nažalost preminulo, imali smo više radnih sastanaka kako na nivou Gradske uprave tako i sa predstavnicima građanskog pokreta ‘Opre Roma’, a sve u cilju pronalaženja rešenja, kako bismo pomogli porodicama povređene dece“, naveo je Radojičić.

Dodao je da je zbog složenosti tog problema, u njegovo rešavanje uključeno više resornih sekretarijata Gradske uprave.

Radojičić je naveo da je jedno teže povređeno dete još uvek na bolničkom lečenju u Dečjoj univerzitetskoj klinici „Tiršova“ i napomenuo da je Grad Beograd opredelio dodatna novčana sredstva kako bi se njegov medicinski oporavak uspešno završio.

„Ono na čemu sada radimo odnosi se na to da pronađemo rešenje kojim bi deca mogla da nastave svoj oporavak u adekvatnim uslovima. Na sastanku je postignut dogovor da se porodici koja ima prebivalište u Beogradu dodeli stan na privremeno korišćenje“, rekao je Radojičić.

Kako je objasnio, Grad pokušava da i za porodice čija su deca takođe povređena i koja su sada na kućnom lečenju, a koja nemaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, nađe zakonsku mogućnost rešavanja pitanja njihovog smeštaja za oporavak u adekvatnim uslovima.

Na sastanku je istaknuto i da Grad Beograd preduzima sve mere kako bi se deponija u ovom naselju sanirala u meri u kojoj bi se povećala bezbednost ljudi i predupredile slične nesreće.

Gradonačelnik je podsetio da je 26. aprila doneo Rešenje o formiranju Radne grupe za izradu Nacrta Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period od deset godina, odnosno od 2022. do 2032. godine i Nacrta akcionog plana za njeno sprovođenje.

Ta strategija predstavlja dokument strateškog opredeljenja Grada Beograda u oblasti unapređenja prava i položaja lica romske nacionalnosti koja žive na teritoriji Beograda što znači stvaranje uslova za socijalnu uključenost i suzbijanje diskriminacije Roma i Romkinja, odnosno stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava.

„Još jednom izražavam saučešće porodici preminulog deteta. U ovom trenutku su najvažniji zdravlje i oporavak dece, što je bio zaključak svih koji su prisustvovali ovim sastancima, kao i to da se zajedničkom akcijom svih nadležnih službi što pre realizuju zaključci sa ovog sastanka“, naveo je Radojičić.

U saopštenju se dodaje da je jučerašnjem sastanku prisustvovao i predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar