U trendu

Ponovo otvoren legat Josipa Slavenskog

U centru Beograda je nakon 10 godina ponovo otvoren Legat Josipa Slavenskog u kojem se čuvaju pisma, biblioteka i lični predmeti velikog jugoslovenskog kompozitora.

Mirjana Lazarević iz SOKOJ-a, Organizacije muzičkih autora Srbije kojoj je poverena na čuvanje zaostavština Slavenskog, objašnjava da je reč o jedinstvenom muzejskom prostoru sa originalnom radnom sobom kompozitora.

„U ovoj legatskoj sobi, kroz nameštaj i radni prostor, vidimo njegovu opsednutost Balkanom, folklorom, slavenstvom jer je dobro poznata činjenica da je Josip Slavenski rodjen kao Štolcer, a da je 1930. i zvanično promenio prezime u Slavenski, upravo vodjen idejom slavenstva i balkanskog folklora koji se i danas čuje u njegovoj muzici“, istakla je.

Slavenski se, nakon studija u Budimpešti i Pragu, sa nepunih 30 godina iz Zagreba preselio u Beograd gde su upravo nastala njegova najvažnija dela.

„U ovoj legatskoj sobi se nalaze njegove lične stvari, instrumenti, ručno tkani bojeni ćilimi iz Pirota, ručno rezbareni stočići iz Konjica, crnogorske stolice, ali i muzički instrumenti, pre svega, narodni, tu su gusle, udaraljke, daire, njegov klavir, violina, velika zbirka rečnika, jer je Josip Slavenski vodio prepisku na čak 11 svetskih jezika, brojne knjige koje nam govore o njegovim interesovanjima koja nisu bila vezana samo za muziku već i za fiziku, hemiju, prirodne nauke, za lingvistiku, etnologiju“, rekla je Lazarević.

U Legatu se čuvaju i veoma vredne partiture drugih kompozitora i zanimljiva zbirka rečnika, kao i prepiska Slavenskog i njegovi lični predmeti poput nargile, penkala i ostalih brojnih sitnica.

Pošto se ove godine obeležava 125. godina od rodjenja Slavenskog biće organizovani koncerti, predavanja i prezentacije u koncertnoj sali koja se nalazi u prostoru Legata.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.