U trendu

Ponovo radi stari prelaz Horgoš

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske Ivica Dačić i Peter Sijarto svečanim presecanjem vrpce pustili su danas u rad stari granični prelaz Horgoš između Srbije i Mađarske.

Dačić je rekao da je po našem starom običaju bilo dosta problema da se ovaj prelaz vrati u funkciju jer je zatvaranjem prelaza, pre šest godina, i njegova infrastruktura bila razmontirana.

Šef srpske diplomatije je rekao da otvaranje ovog prelaza predstavlja primer dobre saradnje dve zemlje bez obzira na problem migranata sa kojim se naše zemlje suočavaju i bez obzira na podizanje ograde na koju Srbija ne gleda blagonaklono, ali ima razumevanja.

On je konstatovao da migranti u Srbiju dolaze iz zemalja EU sa namerom da opet pređu u zemlje EU i postavio retoričko pitanje – da li bi Srbija trebalo da podigne ogradu sa EU.

Dačić je podsetio da je u Srbiji 2008. godine bilo stotinu zahteva za azil, a da je do danas u 2015. podneto oko 60.000 takvih zahteva, što je ocenio kao veliku razliku.

„Otvaranje ovog prelaza je redak slučaj koji pokazuje da razvijamo naše odnose koji su na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija“, rekao je Dačić i dodao da se to može zahvaliti naporima dve države u rešavanju problema iz prošlosti i okretanju budućnosti.

Dačić je istakao da dve države rade na realizaciji strateških važnih projekata u oblastima ekonomije, kao i na realizaciji starteških projekata od regionalnog i evropskog značaja.

Među te projekte, Dačić je naveo i revitalizaciju pruge Beograd – Budimpešta.

Nagalsio je da se i Srbija i Mađarska suočavaju sa potencijalnim energetskim problemom, pošto ukazao je obe zemlje mogu ostati bez snabdevanja gasom ukoliko se nastave sukobi Rusije i Ukrajine, a Srbija i Mađarska ne obezbede alternativno snabdevanje.

Dačić je poželeo da Srbija i Mađarska brzo dođu u situaciju da im  više ne budu potrebne ni ograde, ni granični prelazi, ni granična policija, ocenivši da put do Brisela vodi preko regionalne saradnje.

„Otvaramo ovaj prelaz sa željom da se što pre zatvori“, rekao je Dačić.

Stari granični prelaz Horgoš biće u funkciji danas već od 15 časova.

Nakon šest godina ovaj prelaz biće u funkciji isključivo za putnički promet i radiće svakog dana od 07 do 19 časova.

Njegovim otvaranjem za vreme velikih gužvi biće smanjen pritisak na ostale granične prelaze ka Mađarskoj.

Otvaranje ovog prelaza predviđeno je sporazumom dve države iz 2012. godine zahvaljujući kojem je pre par godina otvoren prelaz Bački Vinogradi – Ašothalom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar