U trendu

Pooštrene kontrole zbog nelegalnih taksista

Sugrađane utisak ne vara. Nelegalni taksisti iskoristili su praznike, dolazak turista i hladnoću i razmileli se po prestonici, potvrđuju njihove legalne kolege.

Nelojalna konkurencija po minusu lako lovi putnike u glavnom gradu. Pojedini „divljaci” su toliko dovitljivi da čak imaju i taksi oznake na krovu.

A kada putnik izađe iz vozila koje izgleda kao legalni taksi, još veći minus ga dočeka u novčaniku – jer divljaci vožnju naplaćuju po sopstvenom nahođenju. Koliko je naš grad trenutno primamljiv nelegalnim taksi vozačima svedoči i to što mnogima od njih nije teško da svakog dana dolaze iz unutrašnjosti kako bi taksirali.

– Imali smo sastanak na tu temu. Komunalna policija i inspekcija zajedno sa saobraćajnom policijom će organizovati odlučnije akcije kako bi suzbili rad ovih taksista – uverava Aleksandar Bijelić iz „Pink taksija”, udruženja koje okuplja najveći broj taksista – oko 1.400 njih od 6.300 legalnih, koliko ih je ukupno u Beogradu.

Najviše problema, ukazuje Bijelić, legalnim taksistima „divljaci” prave u centru, pre svega kod Beton hale i na Ušću.

– Nelegalni taksisti su se očigledno opustili. Za to da ih ima i iz drugih gradova kao dokaz imamo i slike. Nezahvalno je govoriti koliki je njihov broj, ali koliko god da ih je, to je mnogo. To šteti građanima, turistima, ali i ugledu grada – ističe Bijelić.

Razlog za optimizam u rešavanju ovog višegodišnjeg problema je nova gradska odluka o taksi prevozu koju je prestonički parlament izglasao krajem decembra. Njome su, dodaje Bijelić, inspekcija i komunalni policajci dobili dodatna ovlašćenja.

– Oni sada imaju pravo da skidaju taksi krovne oznake i da odmah izdaju prekršajne naloge. Neće morati da se vode više sudski postupci unedogled. Ne postoji više varijanta da takvi vozači pobegnu, a da ne plate. Svakako će biti mnogo efikasnije delovanje inspekcije i komunalnih policajaca – dodaje Bijelić.

Koristi od nove odluke imaće i putnici. Doskora se dešavalo da se mnogi od njih u toku leta „kuvaju” u taksiju jer nisu prilikom poziva naglasili da žele vozilo s klimom, ali sad više ovo neće morati da se naglašava prilikom naručivanja vožnje.

– Sva naša vozila moraju da imaju klimu, ne postoji nijedno koje je bez nje. Na zahtev stranke vozač mora da je uključi. Uveliko se u vozila uvode i čitači za platne kartice i u narednih nekoliko meseci njima bi trebalo da bude opremljeno oko 70 odsto vozila – naglašava Bijelić.

Uvođenje dži-pi-esa čeka zakon

Prošle godine predstavnici grada najavljivali su uvođenje dži-pi-esa u taksi vozila kako bi se rešio problem divljih taksista i kako bi se poboljšao kvalitet usluge.

Taksisti su tada isticali da nemaju ništa protiv ako grad to može da finansira, ali da taj sistem neće rešiti problem „divljaka”.

Ne spore da bi od dži-pi-esa bilo i koristi jer bi se omogućilo da se u svakom trenutku prati gde se nalazi svako vozilo, da li je usluga naplaćena kako treba, ali i da se vidi koliko taksisti zaista rade. Ali, prema poslednjim informacijama, dži-pi-es neće moći da se uvede u taksije dok to pitanje ne bude uređeno zakonskom regulativom.

Cene taksi usluga

170 start

65 prva tarifa

85 druga tarifa

130 treća tarifa

750 sat čekanja

27 taksi udruženja

podaci sa sajta grada

(Dejan Aleksić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar