U trendu

Popović: Država podstiče jačanje veze i nauke i privrede

Vlada Srbije nastaviće da podržava inovativne kompanije u Srbiji i raspisaće posebene konkurse za kompanije koje žele da koriste usluge univerziteta, instituta i naučno-istraživačkog sektora u razvoju svojih proizvoda, rekao je u Nišu ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

„Na taj način želimo da ojačamo vezu izmedju nauke i privrede, jer je ta veza danas jedan od ključnih faktora za podsticanje ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mesta“, rekao je Popović. 
 


Država želi što više da podstiče saradnju nauke i privrede, rekao je Popović tokom posete kompaniji LMB Soft koja zahvaljujući sredstvima vladinog Fonda za inovacionu delatnost radi na razvoju uredjaja za povezivanje medicnskih PVC cevčica koje se koriste u sistemima za transfuziju krvi.

„Naučni sektor treba da bude orijentisan ka privredi i da razvija inovacije koje su primenjive u konkretnim granama industrije, kao što su poljoprivreda, mašinogradnja, elektrotehnika, u ovom slučaju, medicina“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, LMB Soft taj proizvod izvozi najvećim delom na tržište EU.

Partneri u ovom projektu bili su Elektronski fakultet i Inovacioni centar naprednih tehnologija u Nišu.

„To je proizvod nauke i znanja koji danas spasava živote širom sveta. Ovo je dokaz da inovacije ne poznaju granice i da dobra inovativna ideja uvek pronadje put do tržišta, bez obzira koliko je velika država iz koje ta inovacija dolazi“, rekao je Popović.
 


On je istakao da na primeru današnje posete želi da pokaže kako sredstva koja dodeljuje Vlada na konkretan način doprinose razvoju i rastu poslovanja jedne inovativne kompanije.

Kompanija LMB Soft iz Niša bavi se istraživanjem i razvojem novih proizvoda, tehnologija i softvera u medicini, specijalno za oblast transfuzije.

Fond je, kroz sredstva iz Programa za saradnju nauke i privrede, podržao taj projekat sa preko 34 miliona dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.