U trendu

Popović: Naučna politika SNS podstiče uranilovku, ne čudi pad na Šangajskoj listi

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Popović ocenio je danas da naučna poliltika Srpske napredne stranke (SNS) podstiče uranilovku pa je očekivan pad na „medjunarodnom semaforu“.

On je, u intervjuu za list Danas, povodom pada ranga Univeziteta u Beogradu na Šangajskojl listi, rekao da nema opravdanja zašto nije bilo kategorizacije istraživača.

„Sve podatke o radu naučnika ministarstvo jeste imalo i ima, 2011. godine je kategorizacija poslednji put uradjena, 2013. kada je trebalo da se redovno uradi nije uradjeno, nije radjena ni posle“, rekao je Popović, ističući da u intervjuu iznosi lične, a ne stavove Saveta Beogradskog univeziteta.

Kako je naveo, „tu nema opravdanja, jasno je da se radi o nameri, a pošto se puno administracija u nauci od 2013. promenilo, ne možete reći da se radi o pojedinačnoj subjektivnoj slabosti ili nesnalaženju“.

„Radi se o sprovodjenju naučne politike SNS. Ona je, naravno, legitimna, legitimno je ne podsticati izvrsnost već uranilovku, ali onda nema mesta čudjenju što na medjunarnom semaforu padate. Očekivano je“, rekao je Popović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.