U trendu

Popović predstavila Misiji OEBS-a aktivnosti Ministarstva pravde nakon usvojenih ustavnih promena

Ministarka pravde Maja Popović razgovarala je sa šefom OEBS-a u Srbiji Janom Bratuom o izradi pravosudnih zakona, radu na izmeni krivičnog zakonodavstva u cilju unapredjenja zaštite novinara, i podršci te misije preko projekata koje sprovodi.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da je Popović predstavila aktivnosti na usaglašavanju normativnog okvira sa usvojenim ustavnim promenama, a posebno izradi radnih tekstova pravosudnih zakona čije bi donošenje „uticalo na jačanje vladavine prava i efikasnost pravosudja“ u Srbiji.

Ona je upoznala članove delegacije Misije OEBS-a u Srbiji sa dinamikom rada radnih grupa koje imaju zadatak da izrade ove zakone, vremenskim okvirom predvidjenim za njihovo usvajanje i koordinacijom sa Venecijanskom komisijom, navedeno je u saopštenju.

Govoreći o projektu „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“, Popović je podsetila da je Misija OEBS-a „kontinuirani partner“ Ministarstva pravde u aktivnostima koje imaju za cilj uspostavljanje sveobuhvatnog nacionalnog sistema za informisanje, pomoć i podršku žrtvama i svedocima, kao i unapredjenje njihove zaštite.

Popović i Bratu razgovarali su i o projektu podrške praćenju domaćih sudjenja za ratne zločine, kao i poslednjem izveštaju Misije OEBS-a u Srbiji o sudjenjima za ratne zločine.

„Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu pozdravio je napore koje Srbije ulaže u ostvarivanju ljudskih prava, unapredjenju pravosudja i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, navodi se u saopštenju.

Misija OEBS-a pruža podršku Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji, posebno u unapredjenju pravosudja i ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 23 – „Pravosudje i osnovna prava“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.