U trendu

Poražavajući podaci: Nikad manje beba u Srbiji

Prošla godina je bila poražavajuća za Srbiju po pitanju demografije. Prvi put od kada statistika beleži te podatke imali smo ispod 62.000 novorođenčadi.

Za isti period, statistika kaže da je više od 115.000 umrlih, izjavila je danas savetnica premijerke za aktivnosti o implementaciji Agende UN 2030 Slavica Đukić Dejanović.

Gostujući na TV Prva, Dejanovićeva je istakla da je ta statistika poražavajuća za demografsku budućnost Srbije ako se nešto ozbiljnije ne promeni.

Đukanović je kazala da su stručnjaci još 50-ih godina prošlog veka upozoravali da ćemo doći u ovu situaciju i dodala da to nije specifično samo za Srbiju, već za veći deo Evrope, Severne Amerike, Kanade, koji, navodi, beleže slične parametre.

„Kada analiziramo tu svetsku scenu, vidimo da one države koje imaju aktivne mere i koje se aktivno bave podsticanjem rađanjem, rade to tako što vlade, lokalne vlasti, nevladin sektor, mediji, akademska zajednica i svi pojedinci rade na tome zajedno da što veći broj građana pitanje demografije shvati kao osnovno životno pitanje i pitanje budućnosti“, rekla je Dejanović.

Istakla je da je Srbija počela od toga da poveća vidljivost i značaj te teme i dodala da je pitanje demografije postalo problem zbog migracija mladih, kao i sve manjeg broja žena koje mogu da rađaju.

Dejanović je navela da neke od njih imaju zdravstvene probleme, druge odlažu zbog karijere, a treće odlažu rađanje jer smatraju da „ima vremena“. Ukazala je da je naša nacija „stara“ i da je prosek starosti stanovništva u našoj zemlji 43 godine.

Podsetila je da je država za podsticaje rađanja uvela brojne mere, kao što su novčana pomoć za prvo, drugo i treće dete, novčana pomoć za vantelesnu oplodnju, te ukazala da finansijski momenat nije ključni.

„Ključno je da skup mera koje ćemo primeniti svuda i na svakom mestu, a pre svega tamo gde mladi treba da osnuju svoje partnerstvo, da donesu odluku da žive i rade, da idu u smeru toga da imaju uslove života i standard koji je dostojan mladog čoveka“, rekla je Dejanović.

Ističe da su investicije, bolji uslovi rada i života, kao i usklađivanje rada i roditeljstva ono što sprečava odlazak mladih. Dejanović je naglasila da kada se analizira praktični život, svodi se na to da mlad čovek želi da bude obrazovan, da ima profesionalna dostignuća i da postane roditelj i to najčešće ostvaruje kroz rođenje prvog deteta. Međutim, ukazuje da je svaki naredni red rođenja redak, jer želi prvo da podigne standard.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)