U trendu

Poražavajući stav mladih: Za uspeh u poslu najvažnije – biti član stranke

Rezultati istraživanja u Srbiji pokazuju da osamdeset odsto ispitanih mladih od 18 do 29 godina smatra da je članstvo u stranci ključno za napredovanje u karijeri, posebno u državnoj administraciji, navodi portal Radio televizije Srbije.

Politika ih ne zanima, a u njoj vide krivca za ono što im se ne dopada u društvu. Velika većina nije član političke partije, a partije vide kao ključne, prenosi portal RTS-a.

Asistent na Fakultetu političkih nauka Nikola Jović ipak smatra da mladi nisu politički neaktivni, ističući da istraživanje pokazuje da svaki drugi prati politička dešavanja.

„Oni se prebacuju sa tradicionalnih konzervativnih političkih aktivnosti, kao što su birališta, na društvene mreže i ulične akcije, odnosno na demonstracije. Mladi menjaju sistem u kome žive na jedan drugačiji način“, navodi Jović za RTS.

Oko 60 odsto mladih veruje da se glasanjem ne može promeniti situacija u Srbiji.

Kako prenosi RTS, Jović ukazuje da je ovakavo uverenje mladih povezano sa dubinskim nepoverenjem u demokratiju, odnosno onim što se potura kao demokratija.

Na pitanje da li je članstvo u političkoj partiji ključ za napredak u karijeri, posebno u državnoj administraciji, više od osamdeset odsto mladih starosti od 18 do 29 godina odgovorilo je potvrdno.

Oko 40 odsto mladih je odgovorilo potvrdno na pitanje da li bi glasali za partiju sa kojom nisu saglasni ako bi njima ili njihovoj porodici obezbedila posao. Trideset dva odsto odgovorilo je da ne bi glasalo, a 29 odsto nije znalo odgovor, piše RTS.

Skoro polovina anketiranih mladih smatra da nema razlike između političkih partija i političara, dok tek 11 odsto smatra da su svi različiti.

„Ne bih rekao da mladi ne vide političke partije kao različite, ali narativ koji se u društvu kreira svakodnevno, je narativ koji govori – svi su isti. I postoji samo jedan rascep u društvu, a to je na one koje vladaju i na one koji ne vladaju, na partije koje su na vlasti i partije koje nisu. Svi ostali se obeležavaju kao – svi su isti“, smatra Jović.

Prema njegovim mišljenju, rezultati istraživanja pokazuju kako su političke partije „pojele“ društvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.