Porfirije zahvalio Gojković: Čin odgovornosti predstavnika države i ličnog patriotizma

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije zahvalio je danas ministarki kulture i informisanja Maji Gojković na odluci da procedura donošenja Zakona o kulturnom nasledju bude zaključena kada sa SPC, „najvećim pojedinačnim vlasnikom duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog blaga u Srbiji, bude usaglašen tekst ovog, veoma važnog zakona“.

U pismu upućenom danas Gojković, patrijarh odluku „ne vidi samo kao izraz odgovornosti jednog od najviših predstavnika vlasti u našoj zemlji, nego i kao lični čin intelektualca i patriote“, prenela je Informativna služba SPC.

Patrijarh srpski je „stava da se radi o gestu koji zaslužuje najveće poštovanje i može da služi za ugled nosiocima različitih funkcija u državi i društvu“.

„SPC će uvažavajući stav Ministarstva u najkraćem roku odrediti predstavnike koji će sa stučnjacima iz Ministarstva učestvovati u brzom dovršetku ovog veoma važnog posla“, poručili su iz SPC.

Prethodno je patrijarh Porfirije uputio Gojković dopis u kome ukazuje da je SPC „najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasledja u Republici Srbiji, ali da nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog Zakona o kulturnom nasledju, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.