U trendu

Porodica dobila poruku od otete Slađane Stanković

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će građani da dobiju „dobre informacije” o srpskim državljanima Slađani Stanković i Jovici Stepiću, koji su pre dva meseca oteti u Libiji.

– Svakako bi najbolja informacije bila da su Slađana i Jovica oslobođeni, ali kako je i sam premijer priznao, do sada su nekoliko puta imali „čvrsta obećanja” da će se situacija rezrešiti za 48 sati. Moguće je da premijer misli na događaj od pre dvadesetak dana kada je porodici Stanković stigla poruka od Slađane da je živa. Takođe, postoji i potvrda da je živ Jovica Stepić. Nakon toga, naše službe u saradnji sa stranim kolegama odredile su zvaničnog pregovarača – priča izvor blizak porodici i dodaje da ih vest o puštanju na slobodu Srđana Babića nije puno ohrabrila.

Naime, razlika između ova dva slučaja je u tome, što je Babić uhapšen i što se nalazio u zvaničnom zatvoru, dok se za Slađanu Stanković i Jovicu Stepića samo nagađa gde su.

Koje strane službe učestvuju u pregovorima za sada nije poznato, ali je poznato da sa vladom u Tripoliju, koja inače nije međunarodno priznata, dobre kontakte imaju britanska i turska obaveštajna služba. Nema saznanja ni o sadržini pomenute poruke, budući da sagovornik smatra da bi to moglo da oteža tok pregovora. Porodica Slađane Stanković iz istih razloga drži se podalje od medija.

Blagajnica ambasade Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji nije zaposlen u ovom diplomatskom predstavništvu, oteti su u gradu Sabrata početkom novembra prošle godine. Tada je napadnuta kolona u kojoj su, u jednom vozilu bili srpski ambasador Oliver Potežica i njegova porodica, dok su se oteti nalazili u drugom vozilu. Ambasador je tog dana vozio porodicu na aerodrom u Tunis kako bi se vratili u Srbiju. U koloni se nalazio se i jedan Libijac koji je tom prilikom ranjen.

Ovaj nesrećan događaj otvorio je niz pitanja – zbog čega se Potežica odlučio na tako rizičan put, imajući u vidu da je deonica na kojoj su oteti Slađana Stanković i Jovica Stepić već dve godine u blokadi i da je moguće sa aerodroma u Tripoliju avionom preći u Tunis. Takođe, nejasno je i zašto je ambasador na taj, po svemu sudeći privatan put, poveo blagajnicu Slađanu Stanković i Jovicu Stepića koji je ranije zbog ozbiljnog ekscesa dobio otkaz u ambasadi.

A možda i najvažnije je pitanje zbog čega srpska ambasada u Libiji i dalje postoji? U julu 2015. bilo je planirano izmeštanje ambasade u Tobruk, gde je sedište vlade koja je međunarodno priznata, čak je bio određen i novi ambasador, ali je nepoznato zbog čega se to nije ostvarilo. Takođe, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ranije je potvrdio da je ambasadoru bilo ponuđeno da se vrati u Srbiju.

Ambasada u Libiji do danas nije zatvorena i tamo se i dalje nalazi Oliver Potežica.

(Višnja Aranđelović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.