U trendu

Portal Bebac: Porodilišta u Srbiji boluju od dubokog sistemskog zanemarivanja

Roditeljski portal Bebac (Bebac.com) iz Novog Sada ocenio je danas da porodilišta u Srbiji „boluju od dubokog sistemskog zanemravinja“ a da rešenje problema ne leži u upiranju prstom u lekare i babice, kojih nema dovoljno, već se treba zalagati da lekari i babice rade u boljim uslovima i uz protokole koji će ih obavezati na dostojanstven pristup i poštovanje svake trudnice.

„Potrebna su nam nova porodilišta, veća ulaganja ali i edukacija žena o tome kako da se institucionalno bore za svoja prava. Jer, ako ne prijavimo probleme, nemamo adekvatan dokaz o tome šta se sve radi kako ne treba i ne zahtevamo od sistema da radi za nas“, naveo je portal Bebac.

Dodao je da porodilišta neće postati bolja „razapinjanjem“ lekara, pisanjem po društvenim mrežama, generalizovanjem, bez prijave problema, niti širenjem panike medju trudnicama sa već ustaljenim terminom „akušersko nasilje“.

„Onaj ko pogreši ima svoje ime, prezime i postoji uvek neko iznad njega ko treba da pokrene postupak i utvrdi njegovu krivicu. Bez prijave i dokazane krivice ne možemo da pozivamo na odgovornost“, poručio je Bebac.

Istakao je da se trećina porodjaja u Srbiji odvija u dva porodilišta u Beogradu i jednom u Novom Sadu, gde se tokom jednog dana porodi do 40 žena, kao i da su neophodna gradska porodilišta koja bi primala isključivo trudnice kod kojih se procenjuje da će se porodjaj odvijati prirodno.

Portal Bebac je ocenio da je korupcija jedan od najvećih problema domaćih porodilišta i pozvao gradjane da, ako žele tome da stanu na put, krenu od samih sebe i zapitaju se da li bi prijavili svakog ko je dao ili uzeo novac za porodjaj.

„Uobičajena praksa ‘čašćavanja’ i zabluda da time nešto dobijamo je uzrok gotovo svih problema unutar porodilišta. Istraživanje koje smo sproveli prvi put još 2016. godine pokazuje da je čak 42 odsto mama imalo ‘vezu’ na porodjaju, a skoro 30 odsto je dalo novac lekarima za porodjaj. Tome se mora stati na put“, poručio je portal Bebac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar