U trendu

Portparol: Cilj vežbe vojski Srbije i SAD razvijanje odnosa dve zemlje

Portparol Armije SAD u Evropi Džon Tomasi izjavio je danas da je cilj zajedničke vojne vežbe oružanih snaga Amerike i Srbije iduće nedelje na aerodromu Batajnica, razvijanje odnosa i interoperabilnosti dve zemlje. 

„Cilj ove vežbe je razvijanje odnosa i interoperabilnosti izmedju naše dve države. Vežba Sjedinjenih Američkih Država i Srbije zajednički je dogovorena. Takodje, ovom prilikom biće održana i ceremonija razmene padobranskih simbola“, izjavio je Tomasi za Radio „Slobodna Evropa“. 

Zajednička padobranska vežba vojski SAD i Srbije biće održana od 14. do 17. novembra u Beogradu, na aerodromu Batajnica, a naziv te vežbe biće „Double eagle“. 

Tomasi je dodao da će na vežbi, osim padobranaca iz Srbije, učestvovati i pripadnici 173. padobranske brigade Vojske SAD iz Vičence u Italiji, kao i dva transportna aviona C-130 (Herkules) iz 86. vazduhoplovnog puka iz Ramštajna u Nemačkoj. 

Na toj četvorodnevnoj vežbi skokovi američkih i srpskih padobranaca planirani su za sredu i petak, 15. i 17. novembar, ali će konačni plan biti utvrdjen u skladu sa vremenskim uslovima, naveli su za „Slobodnu Evropu“ u evropskoj komandi Armije SAD.

Ta stanica podseća da to nije prva padobranska vežba Srbije i Amerike jer je 2007. godine u Nišu obavljena vežba u okviru koje su skakali pripadnici 63. padobranskog bataljona Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja. 

Takodje se dodaje da je u proteklih šest godina Srbija održala gotovo 50 vežbi sa SAD i NATO zemljama i desetak sa Rusijom. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)