Poruke Sabora na Kritu čuće onaj ko sluša glas svoje crkve

Srpski patrijarh Irinej ocenio je da će poruke Sabora pravoslavnih crkava na Kritu čuti onaj ko sluša „glas svoje crkve“ i dodao da ne veruje da će učešće Srpske pravoslavne crkve (SPC) poremetiti odnose s ruskom crkvom.

On je u intervju za Politiku kazao da se crkva nikom ne nameće silom, niti politikom, već da ona predlaže, a od naroda i od svkog čoveka zavisi da li će to da usvoji ili ne.

„Bilo je očekivanja da će svi doći. Ali u poslednjem trenutku, neke crkve iznele su svoje razloge, koji, ipak, nisu toliko veliki i bitni da se zbog njih nije moglo doći na sabor“, kazao je patrijarhi Irinej i dodao da je, ako su postojali neki problemi, trebalo o njima raspraviti kako bi se izvukle pouke.

On je podsetio da su četiri pomesne crkve odlučile da ne dodju i ocenio da su nedostajale na Saboru, a da je SPC bila „vrlo jedinstvena u odluci“ da dodje na Sabor.

„Oni su sa zasedanja ponovo pozvani da učestvuju, odgovorili su svojim razlozima zašto to ne žele. Ali to ne znači da će ti razlozi ostati za svagda“, kazao je srpski patrijarh i dodao da se neslaganje koje postoji tiče nekih ne mnogo važnih pitanja.

Kako je naveo, SPC je razmatrala da li da ide na zasedanje zato što na njemu ne prisustvuju sve pravoslavne pomesne crkve, a ako je vaseljenski sabor, on pretpostavlja prisustvo svih.

„Nekoliko nedelja pre početka zasedanja na Kritu, mi smo sazvali Sveti arhijerejski sabor SPC u Patrijaršiji u Beogradu. Tada smo bili jedinstveni da treba ići na zasedanje na Kritu, a ako ima nekih problema ili nečega što treba da se kaže, da se to reši i kaže na samim sednicama“, dodao je patrijarh Irinej.

On je kazao da se na Saboru govorilo i o stanju na Kosovu, kao i o problemu u odnosu SPC s Rumunskom crkvom za šta je vaseljenski patrijarh Vartolomej predložio da te probleme dve crkve reše same.

Na pitanje o opasnosti javnih govora nekoliko poglavara pravoslavnih crkava o sekularizaciji Evrope, o tome da ona gubi hrišćanski lik i da se pravoslavna crkva marginalizuje, patrijarh je kazao da crkva nikada nije „živela“ u nekom blagostanju i da je sekularizacija prisutna u „našem životu“.

„Pokušavamo da pokažemo da je ono što predstavlja život jedne crkve nešto što je najcelishodnije za jedan narod, da daje značaja ljudskom životu, odnosima i slobodi ljudi“, kazao je Irinej i dodao da je život nezamisliv bez istine i morala koji crkva propoveda.

Upravo završeni Sabor pravoslavnih crkava na Kritu okupio je poglavare i delegacije 10 od 14 autokefalnih crkava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.