U trendu

Porušeni spomenici na nekim od srpskih grobalja na KiM

Srbi su danas povodom Zadušnica obišli groblja širom Kosova i Metohije, a na mnogima od njih su zatekli, od ranije, oskrnavljene i porušene nadgrobne spomenike.

Za razliku od prethodnih godina raseljeni Srbi nisu organizovano posetili groblje u Đakovici, a kao razlog su naveli želju da ovoga puta izbegnu provokacije i incidente kojima su izloženi prilikom svake posete ovom gradu iz kojeg su proterani 1999. godine.

Par stotina Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice obišlo je danas groblje koje se nalazi u južnom delu grada. Incidenata nije bilo, a pored onih koji su na ovo groblje došli organizovano sa utobusima bilo je dosta Srba koji su do groblja u južnoj Kosovskoj Mitrovici došli privatnim automobilima.

Na pravoslavnom groblju od 1999. godine do danas porušeno je ili oskrnavljeno oko 70 odsto nadgrobnih spomenika a groblje je najviše stradalo tokom martovskog pogroma nad Srbima 2004. godine.

Kabinet zamenika kosovskog premijera organizovao je danas dolazak oko 25 raseljenih Srba u Mušutište.

Kako je saopšteno iz kabineta Branimira Stojanovića porušeni spomenici, korov i šiblje preko grobova, slika je koju su oni danas na Zadušnice zatekli u Mušutištu.

Sklanjajući šiblje, sa nevericom su se probijali tražeći deo spomenika ili neki drugi trag koji bi im ukazao da je tu grob onog koga traže.

Letos je, očišćen prilaz groblju i deo groblja na koje do tada godinama niko nije kročio.

Zahvaljujuci angažavanju iz Stojanovićevog kabineta za raseljene je obezbeđena pratnja, dok je autobuse za njihov prevoz obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Oko porušenog hrama Svete Trojice i groblja u Mušutištu bio je primetan veliki broj pripadnika policije i specijalne jedinice Rosu.

Na administrativnom prelazu Jarinje na severu Kosova dva autobusa iz centralne Srbije sa Srbima koji su išli na Zadušnice čekali su oko dva sata nakon čega su nastavili put prema Peći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.