U trendu

Posle 16 godina osuđen direktor firme koji je oštetio radnike

Viši sud u Novom Sadu osudio je J. S. na godinu dana kućnog zatvora jer je kao direktor firme iz Sremske Kamenice još 2004. godine zloupotrebom položaja sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od skoro 3.3 miliona dinara, na štetu radnika angažovanih u firmi.

U saopštenju Višeg suda u Novom Sadu navodi se da je istom presudom, sudsko veće, sudije Ivane Josifović odlučilo i o 18 postavljenih imovinskopravnih zahteva (za odštetu).

J.S. je od aprila do juna 2004. godine u Minhenu, u Nemačkoj, kao direktor sa neograničenim ovlašćenjima u „Braća Jakovljević“ DOO Preduzeće za proizvodnju i usluge eksport – import iz Sremske Kamenice, iskorišćavanjem svog položaja i ovlašćenja pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist po zaključenju Okvirnog ugovora i Ugovora o delimičnom izvršenju radova od 20. novembra 2003. godine, u ime i za račun privrednog društva „Braca Jakovljević“ sa preduzećem „IMR Industriemontagen und Anlagenbau“ GmbH iz Hamburga, navodi se u saopštenju.

Radnicima su u celosti isplaćene zarade za januar, februar i mart 2004.godine, novčanim sredstvima iz realizovanih ugovora koje je od preduzeća „IMR Industriemontagen und Anlagenbau“ GmbH iz Hamburga okrivljeni J. S. primio, gotovinski, „na ruke“.

Primio je i 61.500 evra, od kojih je trebao da plati zarade radnicima za april, maj i jun 2004. godine u ukupnom iznosu od 46.148 evra, u dinarskoj protivvrednosti od 3.291.340,43 dinara što nije učinio, niti je taj novac uplatio na otvoren devizni račun privrednog društva „Braća Jakovljević“.

Novac je zadržao za sebe, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 3.291.340,43 dinara, a oštećenim radnicima pričinio štetu u pojedinačnim iznosima i iznosima pripadajućih poreza i doprinosa, navodi sud.

Imajući u vidu pored ostalog, protek vremena od izvršenja krivičnog dela, sud je zaključio da je godinu dana kućnog zatvora opravdana i dovoljna kazna da se popravno utiče na okrivljenog da ubuduće ne vrši krivična dela, ali i da će se istovremeno postići svrha kažnjavanja u smislu generalne prevencije, ukazujući potencijalnim izvršiocima da i nakon proteka toliko vremena kazna ipak postoji, ali prilagođena svim okolnostima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.