U trendu

Posle incidenta u Mladenovcu, problematičnom đaku nova šansa u Sopotu

Učenik drugog razreda Tehničke škole u Mladenovcu koji je prošle srede po podne ošamario profesorku, u četvrtak ujutru na inicijativu roditelja ispisan iz te škole, već u petak je upisan u Mašinsku školu „Kosmaj” u Sopotu. Dobio je priliku da nastavi školovanje, popravi ponašanje i ocene i ne ponavlja razred. Od njega zavisi kako će iskoristiti pruženu šansu. Dok dečak upoznaje nastavnike i odeljenjske drugare u novoj sredini, nastavnica koju je ošamario još nije spremna da se vrati u poznato okruženje – među svoje đake i kolege.

– Bili smo obrazovna ustanova bez primedbi pre nego što je, sad već naš bivši, đak udario nastavnicu. Profesorka je prisustvovala skupu podrške koji smo odlukom nastavničkog veća organizovali u ponedeljak, ali ne drži nastavu. Na bolovanju je. Kao kolektiv, trudimo se da prevaziđemo problem i da radimo neometano – kaže Snežana Blagojević, direktorka Tehničke škole u Mladenovcu.

Posle incidenta u ovoj kući znanja, hitno ispisan šesnaestogodišnjak sutradan je upisan u najbližu školu u Sopotu. Kolektiv koji mu je otvorio vrata morao je da se upozna sa razlozima premeštanja učenika usred školske godine da bi preduzeo odgovarajuće preventivne mere i sprečio eventualne probleme.

– Roditelja i dete prvi put sam video kad su došli da upišu đaka kod nas. Posle opširnog razgovora odlučili smo da ga primimo, da ne ostane na ulici i ne učini nešto gore. Imali smo dovoljno mesta u smeru tehničar za kompjutersko upravljanje, koji je pohađao i u Mladenovcu. Upoznali su me sa problemom koji se tamo dogodio. Pozvao sam pedagoga, koleginicu koja je sada odeljenski starešina tom dečaku, i ona je sa njim razgovarala. Školski policajac, takođe, upoznat je sa problematikom, zbog incidenta u mladenovačkoj školi, koji dete nije negiralo. Odlučili smo se za pojačan nadzor nad tim đakom, da se nasilje ne ponovi – objašnjava Živorad Oketić, direktor Mašinske škole „Kosmaj”.

Timu za sprečavanje nasilja u sopotskoj školi dete je ispričalo šta se desilo u Mladenovcu, ali su čuli šta o tome kaže i direktorka Tehničke škole u Mladenovcu, koja je svojevremeno radila u Mašinskoj u Sopotu. Upitan da li se saznalo više od onoga što je medijima rečeno, da povoda za napad na profesorku mladenovačke škole nije bilo, Oketić kaže da je dečak komunikativan, nije poricao da je udario nastavnicu, i nije se stekao utisak da nešto prikriva.

– Pratićemo njegovo ponašanje i uspeh. Pružili smo mu drugu šansu, a od njega zavisi da li će je iskoristiti. Ima i slabih ocena i neopravdanih izostanaka. Ukoliko ne popravi uspeh, ni kod nas neće završiti razred. Moj je utisak da je dečak svestan šta je uradio i da ima volju da se popravi. Tek je nekoliko dana u novoj sredini. Čini se da će sve biti u redu. Dečko se ponaša pristojno. Uredno mi se javlja i van škole kad se ujutru sretnemo, jer prevozom dolazimo, on iz Mladenovca, ja iz sela Rogače. Obišao sam ga juče na praktičnoj nastavi, radio je za mašinom kao i vršnjaci. Dok šetam među decom na velikom odmoru ne formiraju se grupice zbog novog učenika – primećuje direktor „Kosmaja”.

Pojedini prosvetni sindikati negodovali su zato što je ova škola otvorila vrata učeniku koji je udario profesora, ali Živorad Oketić smatra da je svakom detetu bolje pružiti šansu, nego mu uskratiti priliku da se popravi i ostaviti ga na ulici.

(Milenija Simić-Miladinović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar