U trendu

Poslednji letački dan za MiG-21 u Rumuniji posle više od šest decenija

Rumunsko Ratno vazduhoplovstvo obustaviće danas letenje na poslednjim primercima lovca MiG-21 Lanser, nakon više od šest decenija eksploatacije tog legendarnog aviona, koji je u Rumuniji nadživeo mlađe i modernije migove 23 i 29.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Vrhovni savet odbrane Rumunije odlučio je da izbaci iz upotrebe MiG-21 zbog toga što je procenjeno da je neophodno da se ubrza procedura prelaska rumunske vojne avijacije na avione F-16, ali i zbog toga što se radi o veoma starim avionima čije je održavanje postalo izuzetno zahtevno.

Odlučeno je da poslednji letački dan za MiG-21 u Rumuniji bude 15. maj, a da u čast njegovoj službi istovremeno budu organizovane oproštajne ceremonije u 71. avio bazi u Kampia Turziju, u 86. avio bazi u Borčei i u 95. avio bazi u Bakauu.

Posle toga, rumunska avijacija će kontrolu vazdušnog prostora obavljati isključivo avionima F-16, ali će im u tome pomagati i detašmani drugih NATO zemalja koji privremeno borave u Rumuniji, usled izbijanja rata u Ukrajini. Za zaštitu vazdušnog prostora biće korišćeni i raketni sistemi PVO, koji deluju u sastavu NATO integrisanog sistema za protivvazduhoplovnu odbranu.

Kuriozitet predstavlja činjenica da će ovo biti drugo izbacivanja iz upotrebe rumunskih migova, jer je Vrhovni savet nacionalne odbrane još pre više od godinu dana odlučio da okonča službu tog aviona.

„Početkom marta 2022. godine, u nedovoljno razjašnjenom incidentu iznad Crnog mora, Rumunija je izgubila jedan avion MiG-21 i jednog pilota, da bi se zatim srušio i helikopter koji je krenuo u misiju traganja i spašavanja. Tada je odlučeno da se povuče preostalih 27 jednosedih i dvosedih aviona. Ubrzo se, međutim, došlo do zaključka da postojeća brojka aviona F-16 nije dovoljna da se obezbedi zaštita vazdušnog prostora i redovna obuka, pa su rumunski MiG-21 vraćeni u upotrebu 23. maja prošle godine“, piše u tekstu.

Nakon izbacivanja iz upotrebe Migova 21, rumunska lovačka avijacija ostaće na 17 aviona F-16 AM i BM koji su nabavljeni polovni iz Portugala a krajem ove godine očekuje se prijem još 32 aviona istog tipa iz norveških viškova.

Tako će danas biti okončana eksploatacija čuvenog sovjetskog lovca koja je u Rumuniji započela još 1962. godine kada su u tu zemlju stigli prvi primerci aviona u osnovnoj verziji F-13.

Avioni koji sada izlaze iz naoružanja kupljeni su sredinom 70-ih godina a pre dve decenije su radikalno modernizovani u saradnji sa izraelskim kompanijama.

Tim letelicama je promenjen radar i omogućeno korišćenje modernijeg naoružanja, pa su stručnjaci procenjivali da su po mogućnostima bili jednaki sa avionima F-16 A i B, prve generacije.

Rumunija je modernizovala ukupno 111 aviona, ali je jedan broj izgubljen u udesima, dok je određenih problema bilo i sa ispravnošću, pa raspoloživost flote često nije prelazila 50 odsto.

Od narednog utorka, jedini regionalni korisnik aviona MiG-21 ostaće Hrvatska u kojoj se i dalje koristi nekoliko aviona u BIS i UM verziji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.