U trendu

Pošta Srbije obezbedila softver za integraciju privatnog zdravstva u sistem eRecept

Ministarstvo zdravlja Srbije i Pošta Srbije najavili su danas početak saradnje na uključivanju privatnih zdravstvenih ustanova u sistem elektronskog izdavanja recepata (eRecept) putem platforme elektronske podrške privatnom sektoru koju je razvila Pošta Srbije.

Time će biti omogućena integracija privatne zdravstvene prakse sa zdravstvenim informacionim sistemom Srbije i stvoreni tehnički uslovi da i lekari u privatnoj praksi umesto papirnih izdaju elektronske recepte na isti način kao u državnim zdravstvenim ustanovama, navedeno je na predstavljanju projekta.

„Ovo je počatak integracije privatnog zdravstvenog sektora u centralni zdravstveni informacioni sistem Srbije“, kazao je državni sekretar Ministrastva zdravlja Mirsad Djerlek na konferenciji za novinare.

On je naveo da je ta integracija nužna, jer je prilikom analize evidencije o prepisivanju lekova uočeno da se pojedini lekovi „enormno prepisuju“, što potom stvara rezistenciju ili oteženo lečenje, jer neki pacijenti postaju manje osetljivi na prepisane lekove, a to se odražava na kvalitet lečenja, ali i kvalitet zdravlja stanovništva.

„Primetili smo da se ogroman broj lekova prepisuje u privatnom zdravstvenom sektoru, tako da će integracijom ova dva sistema država imati potpunu kontrolu i uvid u prepisivanje i količinu lekova, odnosno potrošnju lekova, što će olakšati donošenje odluka u korist pacijenata“, kazao je Djerlek.

Dodao je da je ideja da i lekar u privatnom i u državnom sistemu imaju uvid u istoriju prepisanih lekova.

On je zahvalio na saradnji Pošti Srbije, jer će se u integraciji koristiti softverska rešenja ovog javnog preduzeća.

Djerlek je kazao da se neće žuriti sa realizacijom i da će zbog sigurnosti, tek kad bude sve bude potpuno spremno, ona biti najavljena.
On je podsetio i da je Ministarstvo zdravlje donelo Program digitalizacije zdravstva Srbije 2022 – 2026. i da je uradjen je akcioni plan za njegovu realizaciju.
Ministarstvo zdravlja je, kako je dodao, već dosta stvari iz tog akcionog plana sprovelo, pre svega eRecept u državnom zdravstvenom sistemu, potom elektronska zakazivanja i elektronski uput.

Pored toga, naveo je Djerlek, digitalizacija zdravstvenog sistema je pomogla u preventivnoj medicini, kao i u dijagnostici, a takodje je uradjen projeket eKarton i ePortal.

„Za budućnost je bitno da će se uskoro početi sa realizacijojm projekta eBolovanje, što podrazumeva i eKomisije, kako bi se pomoglo gradjanima, odnosno pacijentima“, kazao je Djerlek.  

Prema rečima vršioca dužnosti direktora Pošte Srbije Zorana Djodjevića, kao kompanija sa najrazvijenijom informatičkom infrastrukturom u zemlji, Pošta je obezbedila softversku podršku koja će omogućiti puno uključivanje privatnog zdravstvenog sektora u sistem elektronskog izdavanja recepata (eRecept).
„Uz digitalizaciju poštanskih usluga, razvili smo i niz rešenja koja su putem integracije sa državnim ustanovama omogućila savremenu e-uslugu za gradjane i privredu, poput izdavanja digitalnih zelenih sertifikata, automatskog generisanja naloga za uplatu administrativnih taksi MUP-u Srbije, arhiviranja podataka, usluge eNotar i najnovijeg Poštinog softverskog rešenja kojim omogućavamo iste pogodnosti gradjanima koji se leče u privatnoj praksi u pogledu izdavanja eRecepata kakve imaju pacijenti u državnim zdravstvenim institucijama“, kazao je Djordjević.

Podsetio je da je eRecept u potpunosti zaživeo u državnim zdravstvenim institucijama, te da Pošta Srbije sada želi da to primeni i u privatnom sektoru.

On je objasnio da je Pošta Srbije razvila potpuno isti sistema eRecepta kakav postoji za državni zdravstveni sistem i nude isti pristup rada i za privatne zdravstvene ustanove.

Ukazao je i da neće biti u pitanju posebna baza podataka, već deo sistema koji već postoji.

Djordjević je naveo da će sistem omogućiti da gradjani kada od privatnog lekara dobiju prepisani eRecept takodje mogu da ga podignu u bilo kojoj apoteci.

Istakao je i da je Pošta Srbije već danas spremna za implementaciju sistema eRecept u privatne zdravstvene ustanove u punom obimu, ali da će se to raditi postepeno, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, odnosno nakon dobijanja odgovarajućih saglasnosti nadležnih organa.
Djordjević je dodao da je ovo samo prvi korak kada je u pitanju eRecept, navodeći da se radi na toma da Pošta Srbije ubuduće može da isporučuje pacijentima lekove koje dobiju na recept na kućnu adresu.
Predvidjeno je, kako je objasnio, da već kod lekara, prilikom prepisivanja recepta, jedno od pitanja za pacijenta bude da li želi da da saglasnost da mu lek Pošta Srbije dostavlja na kućnu adresu.

Pošta će, kako je naveo, dobijati informaciju da treba da ide da podigne lekove i isporuči ih pacijentima koji zbog prirode svoje bolesti ili nekih drugih razloga žele takvu uslugu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.