U trendu

Pošta Srbije: Poštanske marke u čast velikih umetnika Srbije i Nemačke

 Pošta Srbije i Ambasada Nemačke promovisali su danas u Gete institutu u Beogradu emisiju prigodnih poštanskih maraka „Srbija–Nemačka 100 godina od rodjenja velikih umetnika“, priredjenu u čast velikana umetnosti druge polovine 20. veka, Jozefa Bojsa i Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Životi tih umetnika i njihova umetnost su odabrani da svedoče o dubokoj povezanosti Srbije i Nemačke, rečeno je na promociji kojoj su prisustvovali vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Djordjević, ambasador Nemačke Tomas Šib, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije Bojan Cvetković i direktora Gete instituta Frank Bauman.

„Na ovaj simboličan način želimo da damo doprinos daljoj izgradnji sveukupnih čvrstih veza Srbije i Nemačke. Uz privredno-razvojnu saradnju i jake ekonomske veze i razvoj investicija, želimo i da podsetimo na blisku povezanost i umetničke stvaralačke veze od mnogo decenija unazad, a jubilej rodjenja velikih umetnika, obeležen prošle godine, poslužio nam je kao motiv“, rekao je Djordjević.

Ambasador Nemačke je rekao da je Jozefu Bojsu i Dimitriju Bašičeviću Mangelosu bilo zajedničko što su bavili egzistencijalnim pitanjima svoga vremena, suštinom i ulogom umetnosti posle Drugog svetskog rata.

„Pritom ih je povezivao zahtev da stvaraju nove impulse za društvene promene i za bolji svet, vredniji za život u njemu – zahtev koji je i danas aktuelan. Prigodnim poštanskim markama oživljavamo sećanje na ova dva velika umetnika. Radujem se što će obogatiti naše ionako bliske odnose u oblasti kulture“, rekao je Tomas Šib.

Jozef Bojs, jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka, posleratne Evrope i Nemačke, i Dimitrije Bašičević Mangelos, rodonačelnik konceptualne umetnosti u Srbiji i regionu, imaju eksperiment, društvenu angažovanost i aktuelnost kao zajedničke karakteristike umetničkog izraza, koje emisija prigodnih poštanskih maraka podvlači i uporedjuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar