U trendu

Pošta Srbije predstavila prigodne marke u čast prijateljstva Srbije i Nemačke

Pošta Srbije, u saradnji sa ambasadom Nemačke, predstavila je danas u Gete institutu u Beogradu izdanja prigodnih poštanskih maraka „Srbija – Nemačka: 140 godina Trgovinskog ugovora i Konzularne konvencije“ i izdanja „200 godina od dolaska Vuka Karadžića u Nemačku“, koja simbolično predstavljaju dugogodišnju trgovinsku, konzularnu i kulturnu povezanost Srbije i Nemačke.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević kazao je da se prigodnim setom maraka obeleževa početak privredne saradnje dve zemlje, kao i odlazak reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića u Nemačku, što je donelo zaokret u srpskoj kulturi ka Zapadu.

„Na ovaj način hteli smo da obeležimo dva značajna jubileja i pošaljemo signal da želimo da sardnja bude još bolja na svim poljima, ekonomski i kulturno. Postoji prostor i želja za to“, kazao je Đorđević.

Dodao je i da je Srbija strateški opredeljena za pristupanje EU, a da je Nemačka veliki prijatelj Srbije i uzor na tom putu, pa i da Pošta Srbije vidi uzor u Nemačkoj pošti, koja je, kako je naveo, jedna od najboljih i najrazvijenijih u svetu.

Đorđević je istakao da objavljivanje prigodnih maraka prati i predstavljanje javnosti remek-dela Pavla Paje Jovanovića „Apoteoza Vuka Karadžića“ nastalog 1897. godine, a čija će replika moći da se vidi do ponedeljka u Gete institutu u Beogradu.

Kako je objasnio, slika je nastala kada su posmrtni ostaci Vuka Karadžića prebačeni u Beograd i tada je prvi i jedini put bila izložena u javnosti u fotografskom ateljeu brata Paje Jovanovića, dvorskog fotografa Milana Jovanovića, a od tada se nalazila u privatnoj kolekciji i nije bila dostupna javnosti.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad kazala je da marke odražavaju širok spektar nemačko-srpskih odnosa, povezuju trgovinu i konzularne poslove dve zemlje i ilustruju bogatu istoriju kulturne razmene.

„140 godina trgovinskih i konzularnih odnosa ilustruju dug period bliskih veza između Nemačke i Srbije. Naši kulturni odnosi sežu i dalje. Pre 200 godina slavni Vuk Karadžić putovao je u nemačko govorno područje i sarađivao između ostalih sa Geteom“, kazala je ona.

Konrad je dodala da Vuk Karadžić nije samo bio inspirisan Nemačkom, već je ostavio sopstvene tragove u Nemačkoj, prevođenjem srpskih narodnih pesama na nemački i može se smatrati jednim od prvih ambasadora srpske kulture u Nemačkoj.

Pomoćnik ministra za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Stanko Blagojević kazao je da se prigodnim markama obeležava susret jednog od najznačajnijih aktera srpske kulture sa jednom od najznačajnijih kultura sveta.

„Dolazak Vuka Karadžića u Nemačku, koji obeležava i susret prosvetiteljstva i romantizma, jedan je od najplodnijih kontakata dve kulture ikada i predstavlja putokaz i danas“, kazao je on.

Dodao je da je u višedecenijskim odnosima Srbije i Nemačke uloga kulture uvek bila od suštinskog značaja i predstavlja svedočenstvo o negovanju međusobnih odnosa na svim nivoima i u svim domenima.

Amabadorka Nemačka Anke Konrad i direktor Gete instituta Kristof Feldhus dobili su od direktora Pošte Srbije uramljene motive po kojima su izrađena prigodna izdanja poštanskih maraka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.