U trendu

Potop u Beogradu: Poplavljeno 20 obdaništa, 6.000 domaćinstava bez struje (foto, video)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je večeras da je, posle obilnih padavina koje su pogodile prestonicu, poplavljeno 20 obdaništa, kao i da je 6.000 domaćinstava bez struje.

Vesić je, nakon sastanka predstavnika gradskih službi i MUP u Skupštini grada, rekao da će Sekretarijat za dečju zaštitu raspodeliti decu u druge vrtiće dok se objekti ne saniraju.

Prema njegovim rečima, više od 6.000 domaćinstava, mahom u Zemunu i Novom Beogradu, trenutno nema struju i da se radi na otklanjanju kvarova na trafo stanicama.

– Sve službe zajedno rade. Zajedno radimo sa MUP-om, sa Sektorom za vanredne situacije, EPS-om, a uključene su i druge službe. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom – naglasio je Vesić.

Najugroženija je leva obala Dunava, gde je palo oko 100 litara kiše za 45 minuta, što je količina koja padne za jedan mesec na teritoriji Beograda, naveo je Vesić.

https://twitter.com/v_cosic/status/1142826344725843968

Vesić je rekao da u opštini Palilula ima dovoljno pumpi za poplavljenu levu obalu Dunava, ali da je problem ne mogu sve pumpe da rade istovremeno, jer voda nema gde da oteče dok je zemlja ne upije.

– Padavine koje su nas zadesile danas su druge velike padavine u roku od tri dana. U Zemunu je palo oko 50 litara, na Bežaniji oko 60 litara, na Makišu oko 40 litara kiše – naveo je Vesić, dodajući da su pojedine delove Beograda pogodile neoubičajeno velike padavine.

Kako kaže, u delovima Beograda gde postoji kanalizacija, voda polako otiče, ali je najveći problem leva obala Dunava, gde kanalizacije nema.

– Problem je što tamo ima dosta septičkih jama, tako da pretpostavljam da se dosta tih jama izlilo, sa čim ćemo morati da se bavimo narednih dana. Imamo dovoljno mehanizacije i dovoljno pumpi za čitavu levu obalu Dunava – istakao je Vesić.

Poplavljen deo hotela „Kraun Plaza“

Nakon večerašnjeg nevremena poplavljen je deo hotela „Kraun Plaza“ (bivši Interkontinental).

Zbog prodiranja vode nastao je kratak spoj, usled čega se aktivirao panik taster i protivpožarni alarm, prenele su Novosti.

Na lice mesta upućene su ekipe vatrogasaca, ali niko nije bio ugrožen.

Poplavljen Dom kulture Studentski grad

Dom kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu sinoć je po treći put poplavljen posle obilnih padavina koje su pogodile prestonicu.

Na udaru su se, kako je navedeno u saopštenju Doma kulture, opet našli prostori Mala galerija, Knjižara, Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“.

Za poslednja četiri dana najveću štetu je pretrpela Biblioteka, u kojoj je stradalo preko hiljadu knjiga.

Čitaonice su zatvorene iz bezbednosnih (sanitarnih) razloga, a studentima koji su usred junskog ispitnog roka, obezbeđene su neke od prostorija u upravnoj zgradi, kao alternativna rešenja.

Marić:Iz poplavljenih objekata spaseno 12 osoba

Zbog posledica obilnih kišnih padavina, koje su u popodnevnim časovima zahvatile teritoriju grada Beograda, pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su 37 puta i iz poplavljenih objekata spaseno je ukupno 12 osoba, saopštio je večeras načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Najvećih problema bilo je na teritoriji opštine Palilula, tačnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež, gde su i dalje na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, naveo je Marić.

U naselju Borča iz poplavljenih kuća spaseno je 7 osoba. Vatrogasci-spasioci su iz Ulice Drinske divizije evakuisali pet ljudi, a dve starije osobe su spasene iz domaćinstva u Obrovačkoj ulici, dodao je on, saopštio je MUP.

Marić je rekao da je trenutno u Beogradu angažovano 90 vatrogasaca-spasilaca sa 23 vozila, a aktiviran je i tim za ispumpavanje vode sa pumpama velikom kapaciteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.