U trendu

Potpisani ugovori sa 29 udruzenja socijalne zastite

BEOGRAD – Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević potpisala je danas u prostorijama Skupštine grada ugovore sa predstavnicima udruženja za 29 programa iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom i boračko-invalidske zaštite na teritoriji grada Beograda.

Stanisavljević je istakla da potpisivanje ugovora predstavlja nastavak dobre saradnje između Sekretarijata za socijalnu zaštitu i udruženja u ovoj oblasti i podsetila da se sredstva za njihovu delatnost svake godine uvećavaju, saopštio je Beoinfo.

„Ugovori se potpisuju na osnovu konkursa koji je prethodno raspisao sekretarijat i na ovaj način će se pomoći rad 29 udruženja, od kojih je 19 udruženja iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom i 10 iz oblasti boračko-invalidske zaštite, a ukupni iznos odobrenih sredstava iznosi 83 miliona dinara. Tim novcem finansiraće se programi rada udruženja i rad sa samim korisnicima“, rekla je Stanisavljevićeva.

Naglasila je da su udruženja osoba sa invaliditetom „produžena ruka“ socijalne zaštite u Beogradu, jer, kazala je, „sve što mi ne možemo da postignemo, to učine udruženja“.

Prema njenim rečima, zbog toga se dodatno ulažu napori da korisnici udruženja dobiju najbolju moguću uslugu.

Ona je ukazala na to da Grad Beograd nastoji da stepen integracija osoba sa invaliditetom bude što veći i podsetila da je u Beogradu oko 45.000 korisnika uključeno u aktivnosti ovih udruženja.

„Želimo da svaka osoba sa invaliditetom bude uključena u sve tokove života. Trudimo se da uklonimo sve fizičke i druge prepreke i da tako Beograd postane grad bez barijera za ovu kategoriju naših sugrađana. Takođe, želja nam je da uz te ciljeve postignemo i puno uključenje osoba sa invaliditetom u sistem socijalne i zdravstvene zaštite, kao i u obrazovni sistem te da im pomognemo u zapošljavanju“, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu

Stanisavljevićeva je podsetila da je u toku još jedan konkurs koji se tiče samih projekata čime se podstiče civilni sektor da zajedno sa Gradom Beogradom učestvuje u kreiranju socijalne politike.

Ispred Udruženja distrofičara Beograda, Dušan Trojanović je rekao da potpisivanje ugovora predstavlja značajnu podršku koja će omogućiti udruženjima da funkcionišu i pomažu svojim članovima.

„Saradnja sa Gradskom upravom i nadležnim sekretarijatom u poslednjih osam godina je više nego dobra. U njima imamo sagovornike koji hoće da nas saslušaju i koji znaju šta znači društvena odgovornost, da se solidarnost ne procenjuje kost-benefit analizom i da u tom delu ne važe principi tržišne ekonomije. To nam omogućava da zajednički dobro funkcionišemo i da se osećamo sigurnim u radu“, istakao je Trojanović.

Beoinfo saopštava da je uspešna dugogodišnja saradnja Sekretarijata za socijalnu zaštitu sa organizacijama civilnog društva, koja se realizuje putem javnih konkursa na teritoriji grada Beograda iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom i boračko- invalidske zaštite, značajan doprinos zadovoljavanju njihovih opštih i specifičnih potreba.

U periodu od 2014 do 2021. godine podržano je ukupno 456 udruženja u ukupnom iznosu od 636 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.