U trendu

Potpuni kolaps – kolone vozila na graničnim prelazima

Veliki petak i priprema za praznike donosi pojačan intenzitet saobraćaja i gužve na izlazu iz Beograda, jer građani polako kreću na kraći praznični odmor i put.

„Još jedan dan pojačanog intenziteta saobraćaja. Za sve vozače stiže savet i apel da budu krajnje odgovorni, s obzirom na to da ih na celom području Srbije očekuju promenljivi vremenski uslovi, od mestimično suvih do potpuno vlažnih kolovoza. Vidljivost je na putnim pravcima dužinom rečnih tokova i po kotlinama smanjena zbog jutarnje magle, a u košavskom području ima i pojačanog vetra, gde prema Republičkom hidrometeorološkom zavodu može biti jačih udara, pa iz tog razloga u satima kada je saobraćaj pojačan vozači moraju biti krajnje odgovorni da prilagode brzinu i način vožnje u ovakvim uslovima, na prevojima Timočke, Negotinske krajne gde su udari najjači neka smanje brzinu i povećaju odstojanje između vozila“, rekao je za Tanjug Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije.

„U ovom trenutku možemo reći da je saobraćaj umerenog do pojačanog intenziteta na svim važnim putnim pravcima, posebno na auto-putevima, pa iz tog razloga kada su kolovozi mokri, kada je vidljivost smanjena, onda može doći i do vanrednih zastoja i prekida u saobraćaju. Neophodna je maksimalna odgovornost svih učesnika u saobraćaju“, rekao je Mitić.

Kaže da se nalazimo u građevinskoj sezoni, te na većini putnih pravaca i svim onim frekventnim pravcima ima usporene vožnje zbog započetih radova. Kod obilaznice oko Beograda stvaraju se veće gužve i najusporenije se prolazi.

„Imajte strpljenja kod deonice kod Resnika i Bubanj potoka. Za one koji će putovati na delu puta između Stare Pazove i Inđije da ih podsetima da je tu obustavljen saobraćaj kod Putinaca, ide se obilaznim putem“, rekao je.

„Za one koji će putovati auto-putem Miloš Veliki, tu nema intenzivnijih radova, saobraćaj se odvija normalno. Na naplatnim stanicama, na istom auto-putu bez zadržavanja se prolazi ka Crnoj Gori, ka Bosni i Hercegovini je saobraćaj opterećen. Preporučujemo vozačima da obrate pažnju kroz Ovčar banju, tu ima magle, može biti nekog odrona, neka pripaze na brzinu kojom upravljaju vozilo.“

Napominje da je JP „Putevi Srbiji“ pojačalo rad na svim naplatnim stanicama i svi kanali za naplatu putarine su u funkciji, što će usloviti da neće biti dužih zadržavanja.

„Podsetili bismo vozače da zbog radova na naplatnoj stanici Požarevac, na petlji Požarevac, nije dozvoljeno isključenje iz pravca Beograda ka Nišu u smeru ka Požarevcu i zbog toga se koristi naplatna stanica Smederevo“, kazao je Mitić.

Zadržavanje na graničnim prelazima
Kako stoji na sajtu AMSS-a, na našim graničnim prelazima zadržavanja je oko pola sata.

Na izlaz iz Srbije čeka se oko 30 minuta, a na ulaz oko 15, kada su u pitanju putnički terminali. Na teretnim terminalnima čeka se oko pola sata.

Prema poslednjim informacijama, na Horgošu je jurtros bilo najduže zadržavanje – oko 240 minuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.