U trendu

Potvrde o izmirenim poreskim obavezama od sada bez odlaska na šaleter

Gradjanima Srbije omogućeno je da putem nove usluge eUverenje na portalu Lokalne poreske administracije (LPA) dobiju elektronsko uverenje da su izmirili poreske obaveze vezane za porez na imovinu, bez odlaska na šaltere, saopšteno je danas iz Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu.

„Putem portala LPA gradjani u par klikova mogu da podnesu zahtev za dobijanje ovog uverenja, a elektronski dokument mogu da preuzmu ili na portalu LPA ili u svom eSandučetu na portalu eUprava. Za korišćenje ove usluge potrebno je da gradjani budu elektronski identifikovani kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, bez obzira da li je u klaudu ili na smart kartici/USB tokenu“, navodi se u saopštenju.

Zahtev za dobijanje uverenja mogu podneti fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtev se može podneti svim lokalnim poreskim administracijama koje su omogućile obradu elektronskih uverenja.

Direktor te kancelarije Mihailo Jovanović istakao je da su tokom 2021. godine lokalne poreske administracije u Beogradu izdale 120.000 tih uverenja na zahtev gradjana, zbog čega su odlučili da tu uslugu digitalizuju.

„Usluga eUverenje trenutno je dostupna u 37 lokalnih poreskih administracija, a tokom leta očekujemo da i ostale lokalne poreske administracije omoguće ovu uslugu“, dodao je Jovanović.

Za korišćenje te usluge, potrebno je da korisnik bude registrovan visokim nivoom pouzdanosti na portalu eUprava, a do potvrde se može doći na portalu Lokalne poreske administracije (www.lpa.gov.rs).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar