U trendu

Povećan broj pregleda na pedijatriji u Domu zdravlja Savski venac

BEOGRAD – Broj pregleda u pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja “Savsku venac” je povećan, na dnevnom nivou obavi se do 300 pregleda, a najčešći simptomi su bol u grlu i visoka temperatura i preko 40 stepeni, rekla je za Tanjug načelnica pedijatrije DZ “Savski venac” Marija Golubović.

“Najčešće se radi o respiratornim infekcijama, a ima i dece sa stomačnim infekcijama. Broj pregleda po lekaru je oko 70 što na dnevnom nivou ide i do 300 pregleda. Broj kovoda kod dece je u padu i bude od jedno do troje potvrđeno u toku nedelje. Zimski mesecu su i period kada očekujemo porast broja obolelih. Sada su deca više u kontaktu te se i više prenose infekcije u kolektivima, u vrtićima i školama”, rekla je Golubović.

Kada je reč o virusnim infekcijama, kako je navela, to su infekcije GRP izazvane virusima adeno i rota.

„Klinička slika je blaža i prolazi za nekoliko dana uz simptomatsku terapiju. Ono što je najveća briga roditelja su i bakterijske infekcije, a to je Streptokok koji izaziva Šarlah koji je karakterističan i za predškolski i školski uzrast. Inkubacija je od dva do pet dana od kontakta sa obolelim. Infekcija se prenosi kapljičnim putem”, navela je ona.

Prema njenim rečima, najčešći simptomi su bol u grlu i visoka temperatura i preko 40 stepeni.

„Karakteristična klinička slika je nekad dovoljna za dijagnozu bolesti, mada moze da se uradi i brzi test na streptokok sto potvrđuje dijagnozu. Terapija je Ab uz simptomatsku terapiju”, rekla je Golubović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar