U trendu

Poverenica i ministar prosvete za edukaciju mladih Srbije o ljudskim pravima i ravnopravnosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević ocenili su danas da je zajednički cilj Ministarstva i poverenika edukacija mladih o ljudskim pravima, ravnopravnosti i zaštiti od diskriminacije kroz obavezne školske programe.

U saopštenju iz kabineta Brankice Janković navodi se da je Šarčević bio u prvoj zvaničnoj poseti od kada je preuzeo dužnost, povereniku za zaštitu ravnopravnosti i da je potvrdjena spremnost Ministarstva da učestvuje u projektu koji poverenik realizuje u saradnji sa UNICEF-om.

Projekat obuhvata izradu priručnika za zaposlene i roditelje o prepoznavanju diskriminacije u školama, izradu pripručnika za učenike i edukativnog materijala koji će deci i mladima objasniti njihovu ulogu u borbi protiv diskriminacije.

U tome će aktivno učestvovati panel mladih poverenika za zaštitu ravnopravnosti kako bi sadržaj bio što dostupniji mladima i u skladu sa njihovim očekivanjima i razumevanjem borbe protiv diskriminacije, piše u sapštenju.

Dogovorena je i zajednička organizacija obuke prosvetnih radnika i prosvetnih savetnika, inspektora i svih zaposlenih u sistemu obrazovanja.

Brankica Janković i ministar Šarčević smatraju da je takav pristup neophodan da bi mladi blagovremeno naučili da poštuju različitost i prednosti života u društvu bez diskriminacije i nasilja, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.