U trendu

Poverenica: Pandemija drastično izmenila tržište rada i ugrozila mnoga radna mesta

 Pandemija virusa korona drastično je izmenila tržište rada, dovela u pitanje opstanak čitavih privrednih grana i ugrozila mnoga radna mesta širom sveta, što opominje na značaj principa nediskriminacije i ravnoteže izmedju mera za zaštitu zdravlja stanovništva i poštovanja ljudskih prava, ocenila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je u pisanoj izjavi povodom Prvog maja, Medjunarodnog praznika rada, ocenila da su najveći teret pandemije podneli „pre svega zaposleni u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, komunalnim delatnostima, trgovini i dostavi“, bez kojih kako je ocenila, „borba protiv pandemije ne bi bila moguća“.
„Pandemija je potvrdila značaj sprege između očuvanja zdravlja i ekonomije, istovremene borbe za živote i borbe za održanje radnih mesta i zarada, nemerljivu potrebu za solidarnošću svih – mladih i starijih, muškaraca i žena, poslodavaca i radnika, pružalaca i korisnika usluga, bogatih i siromašnih“, navela je poverenica a preneo njen kabinet.

Ocenila je da su mere koje je država preduzela radi očuvanja radnih mesta bile „značajne sa aspekta ublažavanja negativnih posledica pandemije“ i dodala da fokus tih mera i aktivnosti treba da bude usmeren na potrebe „najosetljivijih i najteže pogodjenih kategorija radnika i nezaposlenih“.

„Pored obezbedjivanja različitih vidova podrške, potrebno je dopuniti postojeće propise o radu, bezbednosti i zdravlju na radu, kao i preciznije regulisati rad od kuće i jednako ostvarivanja prava iz radnog odnosa za lica koja nisu u stalnom radnom odnosu“, navela je poverenica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.