U trendu

Poverenica sa predstavnicima Roma, žena sa invaliditetom i obolelih od HIV-a

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarala je danas sa predstavnicima Roma, organizacija koje se bave zaštitom žena sa invaliditetom, tražilaca azila i osoba sa HIV-om o problemima sa kojima se predstavnici tih ranjivih grupa svakodnevno suočavaju.

U razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta romske manjine Vitomirom Mihajlovićem „zaključeno je da je neophodno obučiti pedagoške asistente, romske koordinatore i zdravstvene medijatore, ali i upoznati same Rome sa načinima zaštite od diskriminacije pred Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti“, navodi se u saopštenju iz kabineta poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Mihajlović je predložio da se školska deca u Srbiji upoznaju sa romskom kulturom i tradicijom, kako bi se mladi od malih nogu učili razumevanju i poštovanju različitosti.

„Janković i Mihajlović razgovarali su i o položaju pripadnika romske zajednice u Srbiji i budućim zajedničkim aktivnostima“. navodi se u saoštenju i dodaje da je na sastanku dogovoreno da savet romske nacionalne manjine aktivnije počne da podnosi veći broj pritužbi Povereniku zbog diskriminacije romske nacionalne manjine.

Poverenica je takođe razgovarala i sa direktorkom organizacije „Iz kruga“ Lepojkom Čarević Mitanovski o položaju žena sa invaliditetom, te je zaključeno da je potrebna veća senzibilizacija centara za socijalni rad kada su u pitanju problemi ove ranjive populacije.

O problemima osoba sa HIV-om, ona je razgovarala sa izvršnim direktorom AS Centra Đuricom Stankovim koji joj je ukazao na nedostatak saradnje sa nadležnim organima, nedovoljnu psihosocijalnu podršku i preventivu, nepridržavanje preporuka Svetske zdravstvene organizacije i nedostatak medicinskih aparata.

Tokom susreta poverenice Janković i direktora organizacije „Grupa 484“ Vladimira Petronijevića, ključno pitanje je bilo kako najbolje rešiti problem tražilaca azila.

„Ocenjeno je da bi najefikasniji model bio uvođenje privremene zaštite od 6 meseci do godinu dana, a istaknuta su tri suštinska problema: kontrola granica, privremeno zbrinjavanje i sistematsko zbrinjavanje. Takođe je zaključeno da je potrebno raditi na daljoj senzibilizaciji građana u vezi sa problemima migranata“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.