U trendu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti osudila novu naslovnu stranu Ilustrovane politike

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas naslovnu stranu Ilustrovane politike na kojoj se, kako je navela, „na skandalozan i uvredljiv način vredja dostojanstvo i ugled prikazanih ličnosti“, a fotomontažom renesansne slike Bogorodice slikara Djampjetrina, vredjaju verska osećanja pripadnika hrišćanske veroispovesti.

Ona je navela da naslovna strana Ilustrovane politike nedvosmisleno prikazuje sve što je Ustavom Srbije zabranjeno.

„Ustavom Republike Srbije zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu, a medju osnovima koji su naročito zabranjeni, navode se pol, veroispovest, političko i drugo uverenje. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje, pored ostalog, ponižavajuće postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva, naročito ako to predstavlja poniženje ili uvredu, a zakonom je propagiranje diskriminacije putem javnih glasila, definisano kao težak oblik diskriminacije“, navela je poverenica, a preneo njen kabinet.

Poverenica je dodala da prenošenje različitih stavova i polemika u medijima je dozvoljeno, ali da je istovremeno obaveza svih medija da poštuju profesionalne i etičke standarde izveštavanja.

Ilustrovana politika objavila je na naslovnoj strani izdanja od ponedeljka, 11. decembra likove novinarke Ljiljane Smajilović, predsednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića i ambasadora SAD-a u Srbiji Kajla Skota na slici Bogorodice kako hrani Isusa uz naslov „Verane, Verane, šta to radiš, mamografu jedan“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar