U trendu

Poverenik: Dva puta Savamala, da ne krenu po kućama

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je danas na mogućnost da neko „posle uvodjenja reda u saobraćaju i gradjevinarstvu u Savamali“ dodje na ideju da to pokuša i „po kućama“.

Šabić je u svom postu na Blogu B92 uporedio izmedju nedavno rušenje dela Savamale i stanje od pre godinu dana, kada su GSP „preprečili“ put izmedju demonstranata i njihove „žute patke“ i zvanica na prijemu povodom projekta „Beograd na vodi“.

On je ponovio da su nezadovoljavajući odgovori čelnika Grada Beograda na njegovo pismo u kojem poziva gradske vlasti da objave sve relevantne informacije o okolnostima pod kojima je u noći 25. aprila izvedeno rušenje dela Savamale.

Poverenik je podsetio da je nakon informacija koje je dobio od gradjana, postavio pitanja o incidentu u kojem je „na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice tridesetak ljudi sa tri bagera je u gluvo doba noći srušilo objekte površine od oko 1.000 kvadratnih metara“.

On je naveo da smatra neprihvatljivim da gradska vlast potom navede samo da „nadležne gradske službe nisu učestvovale“ i da sve koji pitaju o tome, uputi na „nadležne organe“.

Šabić podseća da su bez odgovora i pitanja od pre godinu dana, kao i da se GSP izjasnilo da ono nije izdalo nalog da se zaustave tramvaji, već da je nalog stigao iz MUP-a, dodavši da je odgovor policije bio „da ne raspolaže bilo kakvim informacijama o tom dogadjaju“.

Kako poverenik ukazuje, tako je i ostalo, a sada „neki misle da i ova stvar treba da se završi na isti način“.

„Ako se ispostavi da ipak treba i može, pa i ovog puta izostanu potrebne informacije o ‘nepoznatim’ gradjanima, bilo bi odgovorno razmisliti o mogućnosti da oni, pošto su se isprobali u uvodjenju reda u saobraćaju i gradjevinarstvu, dodju i na ideju da to pokušaju i ‘po kućama’. Tu mogućnost po svaku cenu treba preduprediti i sprečiti“, naveo je Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.