Poverenik poništio rešenje policije

Foto: Beta

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić poništio je danas rešenje kojim je policija odbila pristup informaciji od javnog značaja bivšem šefu kabineta bivšeg gradonačelnika Zrenjanina i ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, Ivanu Živkovu.

Živkov je 4. marta 2014. godine podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog pretnji koje su mu tog dana upućene putem SMS poruke, a policija je odbila da mu dostavi kopiju izveštaja o tom slučaju.

Živkov je saznao za izveštaj policije od zamenice javnog tužioca Gordane Putić dok je davao izjavu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu 22. septembra 2014. godine, a na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatražio je kopiju.

On je optužio zrenjaninsku policiju da pokušava da zataška slučaj, a izrazio je i sumnju da neefikasnim postupanjem policija pokušava da dovede do zastarelosti krivičnog gonjenja, zbog čega se žalio i zaštitniku gradjana i taj postupak je u toku.

Na osnovu žalbe Živkova, poverenik za informacije od javnog značaja ustanovio je da policija „nije pružila valjan dokaz o opravdanosti isključenja pristupa traženim informacijama“ i naložio joj da „na osnovu pravilno utvrđenog činjeničnog stanja“ ponovo odluči o zahtevu.

Živkov je ranije medijima dostavio i tekst preteće SMS poruke u kojoj piše:“Prekini da laješ i ucenjuješ ili ćemo te poslati na paraolimpijske igre“.

Ivan Živkov je ranije u više navrata iznosio oštre optužbe protiv Gorana Kneževića zbog navodnih malverzacija koje je izvršio tokom ministarskog mandata.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar