U trendu

Poverenik: Prekršaj gradske vlasti ignorisanjem zahteva za informacijama o Skadarliji

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaÅ¡titu podataka o ličnosti saopÅ¡tio je danas da je gradska vlast u Beogradu počinila  prekrÅ¡aj jer je ignorisala zahtev za informacijama koje joj je UdruÅŸenje Pokret za preokret uputilo o tome ko je odobrio parterno uredjenje Skadarlije i ko je dozvolio da postojeća kaldrma bude zamenjena.

Kako je saopÅ¡teno, Poverenik „izraÅŸava nezadovoljstvo povodom činjenice da je u takvoj stvari, budući da je očigledno reč o informacijama koje su potpuno nesporan legitiman predmet interesovanja javnosti, uopÅ¡te moralo doći do ÅŸalbenog postupka“.

Poverenik je naloşio gradonačelniku Beograda da najkasnije u roku od pet dana, obavesti Pokret za preokret da li u vezi sa uredjenjem Skadarske ulice u Beogradu poseduje akt na osnovu koga je započeto parterno uredjenje ulice, akt koji sadrşi mere zaštite ulice kao kulturnog dobra, kao i akt koji sadrşi saglasnost nadleşnog organa za ugradnju asfalta u kaldrmu ulice i da ako ih poseduje, dostavi kopije tom udruşenju.

Pokret za preokret je u svom zahtevu gradonačelniku naveo da se Skadarska ulica nalazi u granicama kulturnog dobra „Skadarlija“, koje je reÅ¡enjem Zavoda za zaÅ¡titu spomenika kulture Grada Beograda iz 1967. godine proglaÅ¡eno za „prostorno kulturno-istorijsku celinu“, kao i da kaldrma u toj ulici potiče iz vremena pre 1720. godine.

Gradonačelnik je, kako se ističe u saopštenju, suprotno zakonu, ignorisao taj zahtev, pa je to udruşenje podnelo şalbu Povereniku.

„Poverenik je zatraÅŸio od gradonačelnika da se izjasni o razlozima izjavljivanja ÅŸalbe, a posebno o razlozima nepostupanja, ali u ostavljenom roku nije dobio odgovor, pa je u skladu sa zakonom, doneo jedinu moguću odluku i naloÅŸio dostavljanje informacija“, navodi se u saopÅ¡tenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.