Poverenik: Prekršaj gradske vlasti ignorisanjem zahteva za informacijama o Skadarliji

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je gradska vlast u Beogradu počinila  prekršaj jer je ignorisala zahtev za informacijama koje joj je Udruženje Pokret za preokret uputilo o tome ko je odobrio parterno uredjenje Skadarlije i ko je dozvolio da postojeća kaldrma bude zamenjena.

Kako je saopšteno, Poverenik „izražava nezadovoljstvo povodom činjenice da je u takvoj stvari, budući da je očigledno reč o informacijama koje su potpuno nesporan legitiman predmet interesovanja javnosti, uopšte moralo doći do žalbenog postupka“.

Poverenik je naložio gradonačelniku Beograda da najkasnije u roku od pet dana, obavesti Pokret za preokret da li u vezi sa uredjenjem Skadarske ulice u Beogradu poseduje akt na osnovu koga je započeto parterno uredjenje ulice, akt koji sadrži mere zaštite ulice kao kulturnog dobra, kao i akt koji sadrži saglasnost nadležnog organa za ugradnju asfalta u kaldrmu ulice i da ako ih poseduje, dostavi kopije tom udruženju.

Pokret za preokret je u svom zahtevu gradonačelniku naveo da se Skadarska ulica nalazi u granicama kulturnog dobra „Skadarlija“, koje je rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda iz 1967. godine proglašeno za „prostorno kulturno-istorijsku celinu“, kao i da kaldrma u toj ulici potiče iz vremena pre 1720. godine.

Gradonačelnik je, kako se ističe u saopštenju, suprotno zakonu, ignorisao taj zahtev, pa je to udruženje podnelo žalbu Povereniku.

„Poverenik je zatražio od gradonačelnika da se izjasni o razlozima izjavljivanja žalbe, a posebno o razlozima nepostupanja, ali u ostavljenom roku nije dobio odgovor, pa je u skladu sa zakonom, doneo jedinu moguću odluku i naložio dostavljanje informacija“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.