U trendu

Poverenik: Ukloniti oznaku službeno

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću predložio da vlada iz teksta Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave što pre ukloni nedavno usvojene odredbe kojima se predvidja da se neki dokumenti označavaju oznakom „službeno“.

Poverenik je naveo u saopštenju da su to odredbe koje se odnose na Ustavom utvrdjeno pravo na obaveštenost, odnosno „prava na pristup informacijama u posedu vlasti“.

„Fluidne, bez zakonskih kriterijuma nejasne i neprecizne formulacije ‘osetljivi’ i ‘zahtevaju ograničenu distribuciju’ i gramatički i logički i pravno upućuju na zaključak da se Uredbom ‘uredjuju’ pitanja relevantna za ostvarivanje ustavnog prava na obaveštenost i to na način koji nije predvidjen nijednim zakonom“, naveo je Poverenik u saopštenju.

Prema njegovim rečima, sporna odredba Uredbe ne samo da izaziva suvišne probleme u praksi, već stvara i pogrešnu sliku javnosti o transparentnosti rada Vlade, odnosno administracije, zbog čega bi Vlada trebalo što pre da ih ukloni iz teksta Uredbe.

Kako se navodi u saopštenju, to se ne odnosi na Zakonom o tajnosti utvrdjenih oznaka, poput oznaka „interno“, „poverljivo“, „strogo poverljivo“ i „službena tajna“.

Vlada Srbije saopštila je ranije da oznaka „službeno“ na dokumentima državnih organa nije oznaka tajnosti kao i da je svaki akt koji je obeležen na taj način moguće dobiti kao informaciju od javnog značaja.

Kako je objasnila, sa „službeno“ se obeležavaju akti i predmeti organa državne uprave koji su po svojoj prirodi osetljivi i zahtevaju ograničenu distribuciju, a sama oznaka je internog karaktera i primenjuje se isključivo unutar državnog organa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.