U trendu

Poverenik za samostalnost DVT: Premeštanje tužiteljki beogradskog VJT 'organizaciono pitanje'

Poverenik za samostalnost Državnog veće tužilaca Srbije (DVT) je danas saopštio da se pri premeštanju dve tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva (VJT) sa „slučaja Elektorpirvreda Srbije (EPS)“ radilo o „organizacionom pitanju“.

Poverenik je u saopštenju na sajtu DVT naveo da smatra da do toga nije došlo zbog „spoljnog uticaja“.

On je kazao da je pozvao premeštene zamenice javnog tužioca VJT, Jasminu Paunović i Bojanu Savović, na poverljive razgovore, te da je pribavio zapisnik sa sastanka Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT od 8. februara i ostala dokumenta povezana s tim slučajem.

„Imajući u vidu… okolnost da Viši javni tužilac u Beogradu nije izdao obavezno uputstvo zamenicima javnog tužioca o bilo kojem aspektu njihovog rada, smatram da se u konkretnom slučaju ne radi o spoljnom uticaju.., već da se radi o organizacionom pitanju u okviru VJT u Beogradu za koje je nadležan viši javni tužilac“, naveo je poverenik.

Dodao je da viši javni tužilac „po važećim propisima ovlašćen da uredi organizaciju rada i postupanje u predmetima Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije“ VJT.

Naveo je da će primenom novog Zakona o javnom tužilaštvu samostalnost javnih tužilaca biti dodatno ojačana time što će biti moguće da podnesu prigovore na odluku o godišnjem rasporedu poslova.

Međutim, naveo je da nije preporučljiva promena zamenika javnog tužioca u toku postupanja u bitnim predmetima. štoo se desilo u tom slučaju sa Jasminom Paunović i Bojanom Savović.

On je naveo da se, „na osnovu dobre prakse i profesionalnih standarda postupanja u rukovođenju javnim tužilaštvom, može zaključiti da nije preporučljiva promena zamenika javnog tužioca u toku postupanja u bitnim predmetima“.

Poverenik je ukazao da se to odnosi posebno na to kada je „u toku preduzimanja dokaznih radnji koje su represivnog karaktera, uključujući i primenu mera lišenja slobode i policijskog zadržavanja, kao i predloga za određivanje pritvora nadležnom sudu“.

Smatra i da to nije prepručljivo „radi održavanja neophodnog kontinuiteta i integriteta u postupanju u konkretnom predmetu“.

Naveo je da će Etički odbor i disciplinski organi utvrditi da li je radnjama pojedinih nosilaca javnotužilačke funkcije došlo do kršenja odredbi Etičkog kodeksa i Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti.

Savović i Paunović su kao zamenice tužioca u VJT istraživale malverzacije u državnom preduzeću EPS.
Predmet im je oduzet time što su iz za to nadležnog Odeljenja za borbu protiv korupcije premeštene u Odeljenje opšteg kriminala i to dan posle hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara.

VJT je navelo da su one premeštene u skladu s redovnim godišnjim planom, dok su deo opozicije i pojedina strukovna udruženja ocenili da je reč o pritisku na nezavisne tužiteljke.

Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva, demantovao je te tvrdnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.