U trendu

Poverenik:Obaveštenje dostavili nakon otvaranja postupka nadzora projekta senior kartica

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da je Gradska uprava grada Beograd obaveštenje o nameri uspostavljanja zbirke podataka povodom projekta „Senior kartica“ dostavila nakon otvaranja postupka nadzora.

Predstavnici grada su juče izneli tvrdnje da su poverenika „obavestili o nameri uspostavljanja zbirke“ i da je „sve po zakonu“, saopštio je poverenik i dodao da je, medjutim, obaveštenje njegovoj kancelariji dostavljeno juče pred kraj radnog vremena. 

„Sakrili su od javnosti da su obaveštenje Povereniku dostavili nakon otvaranja postupka nadzora, juče pred sam kraj radnog vremena. I što je još važnije, sakrili su i činjenicu da ih zakon jasno obavezuje da takvo Obaveštenje Povereniku dostave ‘najkasnije 15 dana’ pre preduzimanja obrade. Kod takvog stanja stvari, savršeno je jasno da su njihove tvrdnje o tome da rade ‘sve po zakonu’ potpuna neistina“, navedeno je u saopštenju.

U današnjem saopštenju poverenika ocenjeno je da je reagovanje predstavnika gradske vlasti na otvaranje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti povodom Projekta „Senior kartica“ „nervozan, nekulturan i providan pokušaj obmanjivanja javnosti“.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je juče da saopštenje poverenika da je pokrenuo proces nadzora nad projektom „Beogradske senior kartice“, pokazuje da se ne ponaša kao poverenik već kao „politički potrčko“.

Poverenik je saopštio da se „neće osvrtati na uličarske manire i rečnik gradskog menadžera, gradskog službenika koji je evidentno potpuno pogubio koordinate u vezi sa sopstvenom ulogom, pozicijom i odgovornošću“, već će se zadržati isključivo na činjenicama.

Dodaje se da je poverenik postupak nadzora pokrenuo jer je, uvidom u Centralni registar, utvrdjeno da Gradska uprava grada Beograda, iako po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti to dužna, nije prijavila zbirku podataka koja sadrži podatke o korisnicima „Senior kartice“ i da nije, iako je i to njena zakonska obaveza, prethodno obavestila Poverenika o nameri uspostavljanja ovakve zbirke.

„I jedno i drugo, sami po sebi, predstavljaju Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti predvidjene kažnjive prekršaje“, naveo je poverenik.

Poverenik je saopštio da očekuje da predstavnici gradske vlasti prestanu sa „nedostojnim postupcima“, kao i da se u ostavljenom roku izjasne o svim pitanjima koja su im u okviru postupka nadzora postavljena.

Poverenik je saopštio da gradske vlasti duguju odgovore na pitanja – koji organ i kada je doneo odluku o projektu „Senior kartice“, da li je i kada raspisan tender za izradu više stotina hiljada kartica, kao i veb sajta za koji je najavljeno da će biti na raspolaganju korisnicima kartice, šta konkretno znači da su „prve“ kartice besplatne, da li to znači da će penzioneri za „druge“ kartice plaćati, kada i koliko?

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.